DEADSOUL TRIBE - "A Lullaby for the Devil"

2007, InsideOut Music/Wizard

Изминаха цели две години от последното творение на Devon Graves, познат в недалечното минало като Buddy Lackey - гласът на култовите Psychotic Waltz. Цели две, тъй като DST издадоха първите си четири албума в четири последователни години. Последният от тях - неубедителният "The Dead Word", излязъл през 2005 г., за пръв път загатва за творческа изтощеност при Devon "The Mastermind" Graves, както го наричат феновете на групата. Скучноватите моменти се редуваха с неуспешни опити да се повторят великолепните музикални картини от може би най-добрият албум на локализираната в Австрия шайка - "A Murder of Crows".
   След двегодишна "почивка", изпълнена с концерти из Европа и участия във всевъзможни проекти, г-н Graves и компания ни поднасят своето ново творение - "A Lullaby for the Devil". Излязъл на добилата печална слава дата 11 септември, албумът показва DeadSoul Tribe в съвсем нова светлина. Препратките към музиката на Tool и Jethro Tull, за които групата получава доста критики, са оставени в миналото. Настоящият диск е със сигурност най-разнообразният от общо петте до момента. DST ни поднасят типичен свой албум в добрите традиции на съвременния прогресив метъл, и все пак различен от всичко, което са правили до сега. Откриващата "Psychosphere" се стоварва с гръм и трясък върху нищо неподозиращия слушател - категорично най-тежкото парче на квартета! "Goodbye City Life" редува твърди рифове с акустични пасажи, а вокалите на Devon са ту хапещо агресивни, ту галят с изящна нежност. Невероятно е как само в рамките на тези две песни Devon Graves съчетава толкова много различни вокални техники и похвати, при това без да оставя натрапчивото чувство за самоцел. Следват типичните заигравки с флейтата, както и нетипичните за музиката на DST китарни сола. Във време, в което солата се считат за отживелица, Devon посяга към тях, не за да демонстрира колко велик китарист е (едва ли изобщо му минава подобна мисъл), а за да добави поредния щрих в шедьовъра, озаглавен "A Lullaby for the Devil". Всяка нота е точно там, където трябва да бъде - в сърцето! Това важи за целия албум. "Пълнеж" просто отсъства.
   "A Lullaby for the Devil" е всичко друго, но не и неангажиращ албум, който можеш да си пуснеш просто като фон в офиса или докато чистиш с прахосмукачката вкъщи. Съвсем нормално е творецът, вложил цялото си сърце и душа в създаването на този 54-минутен музикален празник, да изиска отдадеността на слушателя, за да му представи пълната красота на изживяването, наречено "A Lullaby for the Devil".


111111111x

Yanni