DECAPITATED - "Carnival Is Forever"

2011, Nuclear Blast Records/Wizard

Нищо не е вечно. Човешкият живот е крехък, всичко е обречено да се превърне в прах. Знаменосците на техничния дет метъл от Полша Decapitated знаят твърде добре тази болезнена истина. Трагичен инцидент с турбуса на групата през 2007 г. отне живота на по-малкия от двамата братя, които я основават - барабаниста Witold "Vitek" Kieltyka, и остави вокалиста Adrian "Covan" Kowanek в будна кома. Жестокият удар доведе до период на затишие, през който фенове и журналисти обсъждаха следващата стъпка на китариста, създател и музикален двигател на звяра - Waclaw "Vogg" Kieltyka. Дали ще превъзмогне тежката загуба и ще потърси нови части, за да възкреси от мрака машината за обезглавяване? Или, опечален, ще потъне в него и ще забрави завинаги за Decapitated?

   Отговорът най-после е ясен. "Vitek би искал групата да продължи" уверено казва Vogg и на местата на падналите си другари привлича сънародниците си Rafal Piotrowski (вокали) и Filip "Heinrich" Hałucha (бас) и австриеца Kerim "Krimh" Lechner (ударни). Така през 2009 г. Decapitated се качват на сцената в обновен състав, а през 2011 г. декларират и официалното си завръщане.

   Още със заглавието "Carnival Is Forever" Vogg недвусмислено обявява, че "карнавалът" ще продължи - напук на смъртта. Самият албум не губи време с излишни интродукции, а директно стоварва ножа с откриващата "The Knife". Да, гилотината отново е тук - реставрирана и по-наточена от всякога отново да докаже умението си да убива. Сечта не спира чак до средата на едноименното парче - първият от моментите, в които шумовата атака изведнъж замира и групата се вглъбява в себе си, оставяйки само чистите акорди, изтръгвани от китарата на Vogg. Акорди, изпълнени с несигурност, мрак и лутане по изгубени пътеки - донякъде в почит към Meshuggah, чието влияние винаги се е просмуквало в музиката на Decapitated след дебюта "Winds of Creation", донякъде в израз на тихата скръб по трагично изгубения брат и тежката съдба на Covan... Почитта към двамата е необходима, тъй като новите попълнения в състава успяват стопроцентово да запълнят огромните обувки на Vitek и Covan, и в музикално отношение "Carnival Is Forever" не е нищо по-малко от достоен наследник в дискографията на Decapitated. Гилотиниращите рифове удрят с убийствен груув, подпомогнати от плътния бас на Hałucha и картечните откоси на Krimh, демонстриращи висш пилотаж в майсторството зад барабаните, а вокалите на Piotrowski покачват настървеността на атаката с интензивност, сравнима с тази на Jens Kidman. Звукът на албума, дело на Daniel Bergstrand (Meshuggah, In Flames, Behemoth), не замаскира истинските умения на групата зад продуцентски трикове, а позволява да чуете в най-безкомпромисен вариант осем песни, представляващи плодовете на невероятно упорит труд. Направете го... и не забравяйте да отворите по една бира за Vitek и Covan.


11111111xo

Nespithe




 Други ревюта на DECAPITATED