DELAIN - "April Rain"

2009, Roadrunner/Virginia Records

Има извечно очарование в групите с дамски вокали. Женският глас, сам по себе си, носи музикалност (ако е в границите на нормата) и съчетан с подходяща композиция и аранжимент може да придаде на творчеството на всяка банда различни измерения. В повечето стилове, като тръгнем от народната и класическата музика, минем през евъргрийните, диското, попа и стигнем до каквото-и-да-е-модерно в момента, певците и певиците винаги са били на равна нога.
   Рокът е друга бира. Раждайки се като синоним на бунт и противопоставяне на нормите, макар в него никога да не са липсвали фронтдами, той е подчертано мъжка територия. Едва в края на 20 век групи като Theatre of Tragedy, Lacuna Coil, Nightwish, Tristania, Therion и др. изведоха "еманципацията в рока" на преден план, намирайки най-плодотворния жанр за цяла плеяда ангелогласни създания - метъл със симфонични, готик и електро, дори поп елементи. Там неслучайно са в стихията си прима певици от ранга на Liv Kristine, Tarja Turunen, Sharon Den Adel, Simone Simons и мн. др.
   Хард рок с женски вокали? Такъв съществува, но той винаги ще бъде сравняван с "мъжкия" хардрок и няма шанс да вземе преднина. Хеви метъл с женски вокали? Такъв съществува, но той винаги ще бъде сравняван с "мъжкия" хеви метъл и няма шанс да вземе преднина. Прогресив метъл с женски вокали? Такъв съществува ли изобщо? ;-) Траш и дори дет метъл с женски вокали? Такива има, но те винаги ще бъдат сравнявани с "мъжките" траш и дет метъл. Представете си сега Nightwish или Epica с изцяло мъжки вокали и ще разберете за какво иде реч. И не случайно през новото хилядолетие подобни групи започнаха да се роят като гъби след дъжд. Дамите най-сетне намериха едно място, което не просто им пасва идеално, но и на което няма да губят позитиви, непрекъснато сравнявани с разни косматковци.
   По-горе споменахме вокалистката на Within Temptation Sharon Den Adel. Тя и Robert Westerholt (китари) са семейна двойка, а братът на последния - Martijn Westerholt е клавирист в групата от създаването й до 2001 г., когато напуска поради заболяване. През 2002-ра той се завръща на сцената, основавайки собствена банда, наречена Delain, и неизненадващо поема в същата посока като Within Temptation. Начело е огненокосата Charlotte Wessels, чийто глас определено има нужните качества, които, в съчетание с композиторския талант на Martijn, да отличат Delain от подобните банди и, ако не наравно, на този етап да наредят групата веднага след големите имена в симфо-готик метъла.
   "April Rain" е вторият албум на Delain след "Lucidity" от 2006-а. Един поглед назад показва следните гост-музиканти в дебюта: Marco Hietala от Nightwish (бас, вокали), Liv Kristine (вокали), Sharon den Adel (вокали) и др. Без съмнение - силно побутване като за начало. Тъй като то е и напълно заслужено (албумът е на изключително високо ниво), при втория си диск Delain вече нямат нужда от чак такава подкрепа. Но те не се лишават напълно от включванията на финландския четириструнник с плитки на брадата, който участва в две от песните (докато в "Lucidity" името му е записано до пет от парчетата). В "April Rain" гостуват още Maria Ahn - чело и Guus Eikens - китари.
   Сравненията с Within Temptation са неизбежни. Приликите между двете банди са безбройно много, като едновременно това е и предимство, и най-големият недостатък на Delain. Предимство, защото всичко е направено майсторски и без дословно подражание, недостатък, защото усещането за "deja vu" е прекалено силно. Но къде ли липсва то в по-голямата част от съвременната музика? Докато Within Temptation са в затишие, Delain е една повече от приятна алтернатива, която ще допадне на почитателите на разглеждания стил. В "April Rain" не липсват по-оригинални композиционни решения, има и разнородни заемки като например откровеното айрънмейдънско намигване в "Start Swimming". Друга особеност на албума, въпреки хомогенността му, е ударното и силно начало и по-постните парчета към средата и края. Но те не са слаби до такава степен, че да направят диска труднослушаем. В момента, също като връщащата се към активен живот природа през пролетта, Delain изживяват своята младост и се колебаят в различни посоки като непостоянното мартенско време, но са и свежи като априлски дъжд. Да разберем дали следващият им албум ще е подобен на лятното слънце тепърва предстои.


11111111oo

Satyr