DIE KNAPPEN - "Auf Kohle geboren"

2010, Sunny Bastards

Добрият стар "чичо" Tom Angelripper винаги е бил един от най-обичаните музиканти сред метъл братството на Стария континент и в частност тук, в България, така че би било проява на пълно неуважение, ако не отделим поне няколко реда на поредното му превъплъщение. Вярно, в случая не става дума нито за трепетно очаквания от хиляди нов албум на ръководените от главния ни герой траш бащици Sodom, нито за задаващата се следваща метъл наздравица на Onkel Tom, нито за уестърн жиците на Dezperadoz или за бас експериментите на Bassinvaders на Markus Grosskopf от Helloween (подсилени от Tom, Schmier от Destruction и Peavy Wagner от Rage), а за нещо доста по-лично и... донякъде автобиографично, но в никакъв случай не по-малко зарибяващо от гореизброените начинания на снажния германец.

   По-конкретно, имаме си работа с проекта Die Knappen, сформиран от хер Angelripper и някогашния му колега Detlef "Magic" Lauster в "чест" на далечното общо минало на двамата стари другари - работата им във въгледобивните мини в района около родния им Гелзенкирхен в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век. Лека-полека, привличайки за каузата си втория китарист Frank Seraphin, басиста Ralf Schieritz и барабаниста Stefan Schlueter, "миньорите" (както се превежда от немски името на групата) успяват да създадат десетина собствени парчета, белязани от взривоопасен метъл заряд, пънкарско отношение, хард рок динамика, Motorhead-ско звучене и непогрешимите гласови изблици на Tom, да ги запишат и издадат под формата на дебютния си албум.

   Не очаквайте демонстрации на музикантска виртуозност или на композиторски гений от "Auf Kohle geboren". По-скоро се настройте за 48 минути директна и енергична музика, възпяваща тежката и опасна, но задружна работа в мините ("Wir sind Knappen", "Kein Weg ins Licht", "Auf Kohle geboren"), любимата бира в любимия град ("Kommt mit auf ein Bierchen nach Gelsenkirchen") и още по-любимия футболен отбор ("Schalke ist Papst"). Добавете и двете веселяшки интерпретации на класическите местни шлагери "Das Steigerlied" и "Maedchen aus dem Kohlenpott", музикално издържани в най-добрите традиции на дринк-метъл канонадите на Onkel Tom, и ще добиете представа какво да очаквате от Die Knappen - ни повече, ни по-малко от глътка истински, чист, неподправен метализиран рок. Семпъл и непретенциозен, но с душа и плам.


1111111ooo

Envy