EDGUY - "Fucking with F*** (DVD)"

2009, Nuclear Blast Records/Wizard

Ние, в "Metal Katehizis", винаги сме били честни и директни и заради това няма да се побоим да наречем това издание с истинското му име, пък да става каквото ще. И така (звуков ефект от напрегната музика).... "Fucking with FIRE"!!! Нищо не се случи - не ни погна някоя настървена цензура, не ни заплашиха със спиране на сайта... Нищо!
   Препрочитайки горното, установявам, че закачката ми сякаш не се получи особено сполучливо, но така поне успявам да вляза идеално в тона на Tobias Sammet, чиито плоски шеги са задължителна част от шоуто на Edguy. Присъствалите на "20 Years Nuclear Blast Fest" в София през 2007 г. обаче знаят, че това е лесно простимо предвид плюсове като неустоимия чар и вокалните качества на фронтмена. И ако там сте пропуснали да видите немските хеви метъл "супергерои", то след по-малко от месец ще имате възможност да поправите грешката, защото те ще навестят родината ни за втори път. А първото им пълнометражно концертно DVD, записано в Сао Пауло (Бразилия), идва сякаш по поръчка, за да подгрее събитието. Както Dirk Sauer ни довери скоро в интервю, появата на "Fucking With Fire" не е била никак безпрепятствена, но резултатът си заслужава напълно. Дигиталният носител е хванал всичко онова, което Edguy са, и е изпълнил най-важната задача: да предаде заразното добро настроение, лъхащо на талази от квинтета, без в нито един момент да се поддаде на инерция или да изразходи на халос енергийния потенциал на група и публика. Добре известен факт е, че кариоките са откачени, а и е видно - в родината на Пеле немците са почти звезди (кацат с хеликоптер, раздават автографи на тълпи фенове). Горещата южна кръв лесно пламва на Edguy-ски класики като "Babylon", "Vain Glory Opera" и "Tears Of A Mandrake", но едно от най-красивите изпълнения в документираната вечер е на бисера от албума "Theater of Salvation" - "Land of the Miracle". От сцената Tobias Sammet не пропуска да разкаже някоя и друга история около написването на песните, да се избъзика със себе си, колегите си или с хора от екипа на бандата (заслушайте се в представянето на песента "Fucking with Fire"), да разпява феновете и в крайна сметка да "заноси" време, равносилно на две песни. Но никой в пълната зала не изглежда да се чувства ощетен, а реагира напълно адекватно на случващото се и пее дума по дума и нови, и стари парчета.
   Част от крайните фенове на групата побързаха да упрекнат Edguy, че са включили прекалено много материал от последните си албуми, но две причини ме възпират да се съглася с тях. Първо: изборът на песни от седем диска (концертът е от турнето след "Rocket Ride" - 2006 г.) не е никак лека задача; и второ: когато си заковал хитове като "Superheroes" и "King of Fools", си длъжен да ги „дадеш" на аудиторията. Цялостният ефект от сетлиста обаче доказва правилността на подбора и дори парчета, чийто студийни варианти не блестят особено, звучат по коренно различен начин от сцената ("Save Me").
   Закъде е едно съвременно DVD без превърналия се вече в задължителен документален филм? Тук присъствието му е леко излишно, защото един коментарен канал към лайва щеше да свърши почти същата работа. Към пълния вариант на "Fucking with Fire" са включени и две CD-та с аудио на концерта, за да можете да си го слушате, когато сте далече от телевизора или компютъра.
   За Edguy-маниаците това издание е задължително (не че ако аз кажа друго, те няма пак да си го вземат). Но ако не сте сред тях и все още размишлявате над въпроса, дали да присъствате на "Kaliakra Rock Fest", това DVD ще ви представи още една причина да му дадете положителен отговор.


11111111xo

Whiplash




 Други ревюта на EDGUY