ENSLAVED - "In Times"

2015, Nuclear Blast Records/Wizard

Трудно е да направиш два великолепни албума един след друг, но в ревюто ще стане дума за едно изключение - норвежките чародеи Enslaved издават пореден отличен албум. Те сякаш спират времето, за да отворят портал за друго измерение, за света на неподражаемата си музика, идваща от сърцето, душата, Космоса и някакви ирационални селения, достъпни само за избрани. "In Times" е албум, който групата посвещава на себе си, на собственото си развитие, на всички стилове, от които прави заемки, за да извае уникалната сплав на звученето си и на великата радост от това да създаваш и да твориш. Новото издание съдържа само шест песни, но те всички са мащабни опуси, в които си дават среща, сливат се и воюват най-разнообразни идеи.

   "In Times" е едновременно продължение и антипод на предишната творба на групата "RIITIIR" (2012). Продължени са философските размисли в думи и музика за вечните връзки между човека и заобикалящата го Вселена. Разликата е по отношение на достъпността. "RIITIIR" беше открито труднодостъпен албум, предлагащ интелектуално предизвикателство за дръзналите да надникнат зад завесата. "In Times" е привидно по-лесен за възприемане и сякаш с лекота отваря портите към тайното си знание. Всъщност, това е напълно измамно и прилича на коварен план, при който ти е позволено да пристъпиш в предверието на лабиринт или в началото на омагьосата гора, но вече няма път нито напред, нито назад. Буквално си поробен, точно като наименованието на групата, но осъзнаваш, че си в доброволен плен на очароващата музика, която те оплита в мрежата на множеството си посоки.

   И ако написаното дотук изглежда много хвалебствено и приповдигнато - просто чуйте "In Times". Творението на норвежците трудно би могло да се разглежда песен по песен, то се възприема като едно цяло, като своеобразно кодирано с езика на музиката послание към всеки, който има сетива да го възприеме и оцени, а също и като зов към някакви по-добри светове, които са извън човешкия разум, а присъстват само в крехките ни мечти.


111111111x

HeathenHeart




 Други ревюта на ENSLAVED