ENTER SHIKARI - "A Flash Flood Of Colour"

2012, Ambush Reality/Hopeless

Претенции и оригиналност. През каквото и периоди и етапи да преминава музикалният бизнес и индустрия, винаги има обособена част от групи, музиканти и фенове, за които претенциите за оригиналност или оригиналните претенции са атестат за качество и хубава музика, като се стига до момент, в който тези неща изместват същността на цялото това изкуство.

   За щастие, обаче, все още има групи като Enter Shikari, които предпочитат да изясняват посланията и светогледа си чрез текстовете на песните си, вместо в интервюта, и да изразяват идеите си чрез музиката си, а не чрез имидж. Групи, при които директността на изразяване и изпълнение не е признак на творческо безсилие, а знак за ясно изразена концепция, във всяко едно отношение.

   Докато в предшественика на новия албум на британците "Common Dreads", тяхната страст и нестандартност бяха твърде хаотично и разпиляно представени, то в "A Flash Flood of Colour" идеите и концепцията им са ясно подредени, лесно слушаеми и много по-достъпни за масовия слушател, без от тези неща да се губи авангардността на звученето им. Още със започването на този запис ще станете свидетели на музикалната вакханалия, която преобладава в музиката на квартета. Различните мотиви, преплетени във всяка песен и във всеки момент придават на звученето на групата онази свежест и неповторима уникалност спрямо всички останали банди, които се опитват чрез различни изразни средства и примеси от други музикални стилове и култури да прикрият посредствените си идеи и похвати. При Enter Shikari, обаче, използването на техно, дъбстеп, рейв, рап, инди, хардкор и каквито и други стилове да се сетите, е просто необходима подробност и мярка, която помага на тях самите да покажат на света случващото се в главите им, а не се стреми да привлича вниманието на слушателите пряко към себе си. Именно фактът, че в "A Flash Flood of Colour" на преден план е изнесена музиката, а не претенцията, прави от този, на пръв поглед, прекалено разностилов и разпилян албум една хомогенна селекция от нестандартни песни, създадени много предвидливо и с изключително голям усет от музиканти, нестрахуващи се да експериментират с различни жанрове и стилове за да имат възможността да дадат пълна воля и свобода на идеите и креативността си. Друг аспект, който впечатлява и изпъква в този албум, са лириките. Liam "Rory" Clewlow, Chris Batten, Rob Rolfe и по-специално, вокалистът на бандата - Roughton "Rou" Reynolds - са се потрудили не само върху музикалната основа, но и върху посланието на творчеството си, което, мога спокойно да заявя, е изключително силно и въздействащо. Ако проверите третото по ред произведение на англичаните, ще чуете текстове, буквално изградени от бунт, гняв, несъгласие и желание за промяна, по типично британски начин. Всяка от песните има за цел да говори и обсъжда изключително наболял политически, социален или какъвто и да е друг глобален проблем, който разтърсва ежедневието ни. Убеден съм, че ако песните от "A Flash Flood of Colour" имаха повече гласност, щяха да се превърнат в музиката и емблемата на цяло едно поколение. Факт е само, че за Enter Shikari бунтът не е маркетингов ход (за разлика от други банди и стилове), а идеология, която те приемат и изповядват, без да имат желанието да парадират с това. Точно поради тази искреност в песните им, този запис е толкова въздействащ.

   Прекрасен албум, който съдържа в себе си абсолютно всичко, което би доставило на един меломан истинска емоция. Това ми се струва най-подходящото определение за "A Flash Flood of Colour" . Тактът, усетът и талантът с които е създаден, го прави подходящ за слушане в различни настроения, места, компании, като във всички тези случаи може да разгърне потенциала си. Така че, ако искате да се насладите на интересни и оригинални песни с характер, силни, реални текстове и, като цяло, на един прекрасно формиран, представен, универсален по естество и реален продукт - не губете време.


1111111111

Davidian




 Други ревюта на ENTER SHIKARI