EUROPE - "War of Kings"

2015, UDR Records

Малко са групите, за които да се каже, че все още живеят в осемдесетте години на миналия век, би било комплимент, но Europe определено е една от тях. При все леката промяна в стила, от възстановяването на групата през 2003-а насам петимата музиканти забиват със същата енергия, както някога, и в студиото, и на сцената.

   Затова и не е изненадващо, че "War of Kings" е добър албум. Новото издание на Joey Tempest и компания е заредено с енергия, изпълнено е майсторски и бързо влиза под кожата над слушателя. Все пак, има някои недостатъци, които трябва да бъдат споменати. Повечето песни са доста близки като темпо и звучене, благодарение на което в началото слушателят получава усещане за монотонност. Парчета, които още с първия изсвирен тон се забиват в паметта на феновете завинаги, както някога го направиха "Rock the Night" и вездесъщата "The Final Countdown" или, в по-скорошните времена, "Riches to Rags" и "Last Look at Eden", тук няма, а единственото, което още от първото слушане прави впечатление като нещо повече от просто добър хард рок, е "Vasastan" - инструменталът, с който албумът завършва.

   "War of Kings" обаче е достатъчно приятен, за да накара слушателя да го чуе отново, а с всяко следващо слушане "картинката" се избистря все повече. Човек осъзнава, че е попаднал на добре композиран и внимателно обмислен албум, издържан напълно в стила на хард рока от осемдесетте години. Влиянието от групи като Deep Purple и Whitesnake се усеща, особено в заглавната песен, с която започва албумът, и в "Second Day". Разбира се, собственият почерк на Europe прозира навсякъде. Реално погледнато, втората песен, "Hole in My Pocket", би била доста по-подходящо начало от "War of Kings", доколкото е доста по-скоростна, по-ударна и по-фокусирана композиционно, и е, всъщност, един от върховете в албума. Не по-ниски върхове са ритмичните "Days of Rock n Roll" и "Children of the Mind", чиято енергия няма как да не ви подтикне да си тактувате с крак. Споменаване заслужават и "Praise You" и "Angels (With Broken Hearts)", в които талантът на John Norum да свири блус се проявява особено силно.

   Както може да се очаква, в техническо отношение "War of Kings" е изпълнен превъзходно. Албумът е изсвирен и записан точно с майсторството, което се очаква от музиканти с над три десетилетия опит на сцената. И дори в чисто звуково отношение успява да пренесе слушателя в славното минало. Който харесва музиката от онези времена, ще хареса и този албум. Който иска нещо с по-модерно звучене... Може би също ще намери нещо за себе си тук, но по-добре да потърси другаде.


1111111xoo

Tigermaster




 Други ревюта на EUROPE