F.A.C.E. - "A New Light"

2014, Самиздат

Длъжни сме да започнем с малко предистория, тъй като абревиатурата F.A.C.E. едва ли говори нещо на голяма част от меломаните у нас. След кратко вглеждане в имената на участниците в проекта става ясно, че те далеч не са непознати, особено на прогресив феновете. F.A.C.E. се състои от бивши и настоящи членове на групи като The Velvet Project, Project Arcadia, Rampart, Liquid Pension, Overgame, Metabolizm, като в основата на тази супергрупа е китарният виртуоз Вили Нешев, замесен в немалко родни прогресив проекти. Във F.A.C.E. Вили дава воля на творческите си търсения и с помощта на Виктор Александров (барабани), Иван Челавров (вокали), Виктор Димитров (клавишни) и Свилен Иванов (бас) сътворява един от най-стойностните прогресив албуми, правени у нас. Нека споменем и Огнян Кьосовски (барабанист на легендарните Контрол), който е зад пулта в студиото.

   "A New Light" е прогресив албум и в същото време не е. Има всички отличителни белези на прогресив метъла, но музиката се лее естествено и непринудено, без да се опитва да демонстрира каквото и да е. Липсват типичните за стила претенция и дистанцираност. В албума намират място доволно количество супер виртуозни изпълнения на всички инструменти - солата на Вили са изпепеляващи, Виктор и Свилен правят истинско показно по прогресив-метъл ритъм-секция, клавирите са както ефирни и приказни, така и шеметно препускащи по цялата ширина на нотното петолиние, а Иван (който е претърпял страхотно израстване като певец от времето му с The Velvet Project насам) пее на убийствено ниво. И въпреки това, в нито един момент момчетата на прекрачват границата на показността и претенциозността. Напротив - всичко е перфектно премерено и балансирано и е изцяло в полза на Музиката.

   Имайки предвид, че Вили Нешев е творческият двигател на F.A.C.E., не е никак изненадващ фактът, че почти половината от композициите в "A New Light" са инструментални. Великолепни мелодии преливат в безкомпромисни виртуозни изблици и обратно, като влиянието на Satriani и Vai е съвсем отчетливо, но в никакъв случай натрапчиво. Стилът на Вили е ясно доловим и това прави музиката му специална. В песните с вокали също, ако иска, човек може да открие влияния от прогресив метъла на 90-те. "Hate and Passion" например навява асоциации с "A Change of Seasons" на легендарните Dream Theater, като ефектът едва ли изобщо е търсен от музикантите.

   Всъщност, въпреки някои дребни - изцяло технически проблеми, "A New Light" е истинско удоволствие за слушане. F.A.C.E. не влизат в ролята на иноватори и не предлагат нещо уникално и нечувано. Музиката им обаче има душа и предлага интересно изживяване.


11111111oo

Yanni