FALKENBACH - "Asa"

2013, Prophecy Productions

Една от най-тайнствените фигури в съвременния метъл е роденият като Markus Tummers, но приел артистичния псевдоним Vratyas Vakyas (в преод - "Търсещият скитник"), единствен постоянен член на групата Falkenbach. От средата на 90-те години той озарява хоризонта с два неподражаеми албума, след което, като някой древен шаман, задълго потъва в родните гори на Северен Рейн-Вестфалия или нейде в Исландия .

   Дали новото творение "Asa" на "Скитника" с неспокойна душа ще е последно за неопределен период от време, може само да гадаем. Предшественикът на настоящата творба, "Tiurida" (2011), се появи след осемгодишна пауза от последното издание с нов материал на миналото десетилетие - "Ok Nefna Tysvar Ty" (2003).

   В "Asa" продължава постепенното възвръщане към по-бойките и агресивни композиции от началните албуми на групата, силно вдъхновени от първопроходците на викинг метъла Bathory. В същото време с някои парчета се продължава тенденцията от "Tiurida" за напевни хващащи мелодии, базирани на фолклорни мотиви.

   Първата песен "Vaer Stjernar Vaerdan" е с епично, леко меланхолично звучене, сякаш стар бард реди саги за отдавна отминали времена. "Wulfarweijd" много напомня изпълненията на едни други "горски обитатели" - финландците Finntroll. Това парче дава старт на по-динамичните и сурови композиции, в които вместо чисто пеене се чуват дивите ревове на Vratyas Vakyas, въпреки че като фон винаги се лее някаква напевна мелодия. "Eweroun" е най-красивата композиция в албума. Издадена и като сингъл, песента очарова като заклинание и не е нужно да разбираш думите на забравения старогермански диалект, за да се пренесеш някъде отвъд времето и пространството. "Eweroun" е изключително въздействаща и всеобхватна като настроение композиция, сравнима с колосалния опус "Sons of Winter and Stars" на чародея от финландската пустош Jari Maenpaa (Wintersun). "I Nattens Stilta" безкомпромисно приземява с напрегнатия си ритъм. Със сигурност дълго време ще си напявате мелодията на "Bluot Fuer Bluot" и особено фолклорните пасажи изпълнени на флейта. Обикновеното издание на албума завършва с "Ufirstanan Folk" - парче с широко застъпено акустично китарно изпълнение. Едно от специалните издания (Book 2CD) съдържа четири бонустрака, два от които са единствените с текстове на английски език. Всички останали песни в обикновеното и специалните издания са на старогермански или исландски език.

   Въпреки силната конкуренция, "Asa" определено е забележително издание във фолк-викинг стилистиката на 2013 г. Като лек недостатък на албума може да се посочи донякъде липсата на обединителна идея, но това се компенсира от общото ярко присъствие на творбата.


11111111oo

HeathenHeart