FINNTROLL - "Blodsvept"

2013, Century Media Records/Animato Music

Не е време за троли. Финландските гори вече не се нуждаят от страшния си страж Фин-Трол, за да ги "прочиства" от фанатизирани християнски проповедници. На тролите им се наложи да се преквалифицират. Пък и все не случваха на "говорител". Ала откакто пред бандата застана симпатичният Mathias "Vreth" Lillmans нещата тръгнаха надобре.

   Тролите се промениха, премениха се в градски дрехи и дори се опитаха да се въоръжат, като документираха това на няколко снимки във "Фейсбук". Но облеклото и оръжията им бяха абсурдни, както и обложката на последното тролско творение "Blodsvept". Зловещият главен герой на едноименната начална песен го пускат на свобода, само когато имат нужда от чудовищната му сила да победи враговете, а иначе живее затворен, за да не смущава мирното ежедневие. Той прекарва единствените си свободни часове вечно обкръжен от кръв ("Blodsvept"). Тролите са започнали да си задават екзистенциални въпроси или може би са прокълнатият народ от "Ett Folk Forbannat". Има нещо злокобно в барабаните на това парче. Като се добавят саундраковите моменти и дрезгавите ревове на вокалиста, усещането за ретро пиеса без хепиенд е пълно.

   Новият албум на Finntroll звучи някак носталгично, примирено и мъдро, а в същото време свежо и забавно. Още преди 40 години Сам Лундвал, сънародник на някои от групата, писател, но и колега-музикант, беше нарекъл футуристично-фантастичния си роман "Не е време за герои". Дойде време и на тролите да стигнат до тази истина. Малко е тъжно, но пък добрите истории винаги са на мода. Парчета като "Rosets Kung" ("Кралят на каменната грамада"), "Skogsdotter" ("Дъщерята на гората"), "Tva Ormar" ("Две змии") звучат като кръстоска от притча и басня. Относно музиката Finntroll демонстрират въображение напълно освободено от жанрови догми, това, което сътворяват вече изобщо не се побира в никакви стилови рамки и съчетава всевъзможни влияния. Блек/мело-дет метъл платформата "прелива" от странни съчетания на фолклор с латино и ска.

   "Blodsvept" провокира търсене и четене между редовете, като запазва добър баланс между богатство на композициите и достъпност. Подобен албум е стъпка в правилната посока за развитие на една добра група и Finntroll са се справили чудесно.


111111111o

HeathenHeart