FIREWIND - "Few Against Many"

2012, Century Media Records/Animato Music

След мелодичния в традиционния за бандата стил албум "Days of Defiance" гърците от Firewind решават да изненадат феновете със завой едновременно към по-твърдо звучене и по-усложнени композиции. И ако в това определение се съзира противоречие, новото им произведение "Few Against Many" умело го разрешава. В албума всеки от музикантите е заложил на еволюция в собствения си стил, а от комбинацията на привидно разнопосочните търсения се е получила интригуваща сплав.

   Още в първата песен, "Wall of Sound", групата влиза със здравите рифове на Gus G. "Losing My Mind" носи привкус от сиатълски звук, а стремителното начало на заглавната "Few Against Many", последвано от рязка смяна на ритъма и бавно соло потвърждава, че в този албум пауър метълът на Firewind има повече задокеанска, отколкото европейска трактовка.

   По-нетрадиционната музикална насока на групата се явява успешно овладяно предизвикателство за Apollo Papathanasio, който изпъква със силни, изпълнени със страст вокални изпълнения. Гласът му звучи призивно и много уверено, концентрирайки в повечето случаи настроението на песните. Като единствен недостатък може да се посочи неравната борба с акцента, в която явно солистът не е победител.

   Прави впечатление заложената, съзнателно или не, градация на темпото на песните. Докато първите композиции са с определено твърдо звучене, от "Another Dimension" се преминава в по-спокойните води на хард рок стилистиката. Клавирите поемат водещата роля, а китарните сола стават леко меланхолични.

   Голям шанс да обере овациите във "Few Against Many" има нежната балада "Edge of a Dream" с гост-музиканти Apocalyptica. С приятната си мелодия, песента би се харесала и на слушатели, които нямат нищо общо с хеви метъла. В албума е включено още едно лирично парче - финалната епично звучаща "No Heroes, No Sinners".

   Със сигурност оценките за новата творба на Firewind ще бъдат противоречиви, в зависимост от предпочитанията, очакванията и търсенията на слушателите. Но винаги опитите за стилови промени на популярни банди с верни фенове предизвикват подобни реакции.


1111111ooo

HeathenHeart




 Други ревюта на FIREWIND