FLOTSAM AND JETSAM - "The Cold"

2010, Driven Music Group

"The Cold" не е нито най-добрият, нито най-лошият албум на Flotsam and Jetsam. Но е най-стабилният и най-живият, който бандата е създавала от много време. Тя самата, колкото и добри албуми да запише, винаги ще носи етикета като бандата, от която тръгна бившият басист на Metallica Jason Newsted. Това клеймо преследва музикантите още от 1986 година. Заради този исторически факт музиката остава в сянка - правят се неоснователни сравнения и й се обръща все по-малко внимание.

   До настоящата година, когато Flotsam and Jetsam отново издават. Със сила и стръв. Пет години след разочароващия "Dreams of Death" и повече от 20 след недостижимия във всяко едно отношение "No Place for Disgrace". Самите музиканти ясно осъзнават, че отдавна са изпуснали момента на славата. Но нищо не им пречи да продължат да го гонят. За това и създават от душа и сърце и освободени от очаквания към тях. От първите акорди на откриващата "Hypocrite" Flotsam and Jetsam дават заявка, че не се шегуват. Независимо, че останаха във втория ешалон. В албума стиловите граници отново са размити по най-убедителния и грабващ начин. Групата предлага едни от най-мелодичните пасажи в кариерата си, умело втъкани в тежестта на композициите. Трашът е примесен с хармонии. Самият "The Cold" стои в средата между прогресивната прецизност на Queensryche и техничната китарна картинност на Nevermore. В "Take" влиянията на Queen са преплетени с отнесеността на алтернативната сцена. Едноименната "The Cold" предлага изобилие от смени на темпото, бавни и тежки моменти, акустични пейзажи, вокални линии, родени в Сиатъл. Върховете в албума са разкъсващата пауър балада "Better Off Dead", ударната трашария "Always" и космическата "Blackened Eyes Staring" - величествен пауър/траш с прогресив докосвания.

   С "The Cold" Flotsam and Jetsam отново показват, че имат идеи, но този път и знания как да ги реализират и то - с математическа прецизност. Нагнетяващата "Falling Short" е един от многото примери за това, както и тежкарския завършек "Secret Life". Оригиналният вокалист Eric "A.K." Knutson отдавна не е звучал толкова силно и отдавна не е създавал толкова въздействащи текстове.

   С "The Cold" групата преживява втора младост и разкрива огромен потенциал. Грешните стъпки от миналото като "Unnatural Selection" май наистина са вече само минало. С албум като "The Cold" бъдещето изглежда още по-светло. Остава да се направи още нещо - намирането на стабилен лейбъл. Защото не класата, а липсата на силна звукозаписна компания беше една от бариерите, които не позволиха Flotsam and Jetsam да се превърнат в големи.


11111111oo

Alatriste