GLORYHAMMER - "Tales from the Kingdom of Fife"

2013, Napalm Records/Wizard

Кой каза, че пауър метълът е мъртъв? Да живее пауър метълът! Такъв, за какъвто отдавна мечтаят феновете му - свеж, бутафорен, захаросан, с фантастичен свят на рицари, мечове, стомана, дракони, еднорози и дори по някоя принцеса. Шотландският герой Angus McFife, въоръжен с Чука на славата (Gloryhammer) събира армия от непобедими войни. Изровете от мазето прашните доспехи и ръждясалите мечове. Не забравяйте и чувството си за хумор. Дори може да си припомните онази "брадата" пародия на приказка в ромски-метъл вариант за дракона, принцесата и представителите на различните метъл стилове. По невъобразим начин албумът, на който ще бъдат посветени следващите редове, напомня за нея.

   В същото време "Tales from the Kingdom of Fife" е изключително сериозна творба и поразително добър дебют. Перфектни композиции, следващи неотклонно канона на стила, отлично инструментално изпълнение и драматични чисти вокали - всичко това оформено в концептуален фентъзи албум. Gloryhammer е страничен проект на демонстриращия забележително присъствие фронтмен на фолк метъл "пиратите" Alestorm Christopher Bowes. В настоящата формация Bowes е композитор и клавирист, но не пее. Вокалите са поверени на швейцареца Thomas Winkler, който е познат с изявите си в бандата Emerald.

   "Tales from the Kingdom of Fife" започва с краткото интро "Anstruther's Dark Prophecy", което не успява особено да подготви за последващата атака. Началната фраза на "The Unicorn Invasion of Dundee" е изстреляна със скоростта на куршум и оттук се завърта истински ураган от здрав пауър метъл с някои симфонични забежки, който безмилостно държи в плен до последната минута. Дори изчистената епична балада "Silent Tears of Frozen Princess" не снема напрежението. Албумът се слуша на един дъх, а кратките паузи между песните стигат едва да се помисли какво става по-нататък, точно като в интересна приказка. Величественият близо 11-минутен опус "The Epic Rage of Furious Thunder" оставя отворен финала за нови продължения на магическото приключение, през което току що слушателят е преминал с помощтта на Christopher Bowes и компания. Цялото произведение би изглеждало като натруфена бутафория, ако не беше чувството за хумор, което отрезвява, приземява и напомня, че всичко това е игра на фантазията.

   "Tales from the Kingdom of Fife" е албум, който безапелационно връща в играта малко позабравеният "каноничен" симфо-пауър, по който тайно копнее не едно фенско сърце. Все пак не забравяйте как завършва ромско-метълската приказка - принцесата зарязва представителите на другите стилове и хуква да търси пауър метълиста.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на GLORYHAMMER