GOTTHARD - "Firebirth"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

5 октомври 2010 г., Калифорния. На хлъзгавия от дъжда път ремарке на камион помита няколко швейцарски мотористи. Инцидентът се оказва фатален за фронтмена на Gotthard - Steve Lee.

   Година след тежката загуба, групата решава да продължи напред с нов вокалист. Избран е роденият в Швейцария, но живял дълги години в Австралия, Nic Maeder. Той е почитател на Gotthard и на пеенето на своя предшественик.

   Новият албум на групата носи името "Firebirth", а на обложката е изобразена митичната птица феникс, която изгаря и се възражда от собствената си пепел. Асоциацията е ясна - Gotthard се изправят срещу съдбата с намерение да продължат напред.

   В новата творба на швейцарците феновете ще намерят всичко, което обичат като текст и музикално изпълнение. От първата до последната песен присъстват характерните рифове и класни сола. Началото е ударно със "Starlight", а темпото поддържат бързите парчета като "Give Me Real", "Fight", "Shine", "Right On". Настроението се сменя от лиричните балади - "Remember It's Me", "Tell Me" и посветената на Steve Lee, "Where Are You". С тази песен приятелите му от групата отдават почит на големия певец по възможно най-добрия начин - с музика.

   Това, което отличава "Firebirth" от предишните албуми на Gotthard, естествено са вокалите. Не, че Nic Maeder се справя зле, напротив, гласът му напомня на блендата на Steve Lee. Нещо обаче липсва и това е харизмата на покойния вокалист, отличаваща просто майсторското изпълнение, от това, в което е вложено душа и сърце. Всъщност Nic дори не може да бъде обвинен, че пее бездушно и неизразително. Стилът му обаче е по-директен и "американизиран", което донякъде лишава изпълнението от интрига.

   Новото произведение на Gotthard не може да бъде окачествено нито като шедьовър, нито като провал. Най-добре е да се приеме като първи опит на едно ново начало.


1111111ooo

HeathenHeart




 Други ревюта на GOTTHARD