GRAND MAGUS - "Sword Songs"

2016, Nuclear Blast/Wizard

"Ех, че хубав нов албум са спретнали Manowar!" Вероятно новата творба на Grand Magus ще породи подобни мисли в умовете на много от нашите читатели. Действително, след напомнящото на Amon Amarth начало на откриващата песен, "Freja's Choice", "Sword Songs" се разлива в нещо, което на пръв поглед съвсем спокойно би могло да бъде написано от Joey DeMaio и компания - както композиционно, така и лирически. Това, разбира се, съвсем не е изненадващо - Manowar винаги са оказвали огромно влияние върху Grand Magus - но досега то не беше излизало на преден план по този начин.

   За щастие, Grand Magus са достатъчно добри музиканти, за да не им се налага да прибягват до откровена имитация, но приликите с ранното творчество на "Кралете" няма как да не бъдат отбелязани. Всяка песен е тежък и надъхващ боен химн, който човек просто иска да крещи с пълен глас - и скоро родните фенове най-после ще имат тази възможност - Grand Magus ще подгреят Amon Amarth на 3 декември в София. Албумът е издържан до голяма степен в характерния за групата стил - но този път северняшката суровост е примесена с доста повече пауър метъл, отколкото бяха досегашните албуми. Темпото е преобладаващо средно, в маршов ритъм. Изключенията са две - лекият акустичен инструментал "Hugr" и скоростната резачка "Last One to Fall". Всички останали песни обаче са доста близки във всяко отношение - а това, за жалост, на моменти създава усещане за монотонност, което определено не беше част от досегашното творчество на групата.

   Простата истината е, че "Triumph of Power" беше осезаемо по-добър. Естествено, това не е чак такъв проблем - "Sword Songs" е майсторски изработен албум, в който феновете ще намерят всичко, което ги е накарало да се влюбят в Grand Magus - има тежест, има агресия, суровост и епика, има ударни, прости, но разчупени композиции... Техническото изпълнение, разбира се, е на подобаващо ниво. Janne "JB" Christoffersson е все така страхотен китарист и певец с уникален глас, способен да превърне всяка песен в уникално изживяване. Ритъм секцията на басиста Mats "Fox" Skinner и барабаниста Ludwig "Ludde" Witt бумти и трещи точно така, както я искаме, а лириките са лесни за запомняне и още по-лесни за запяване...

   В крайна сметка "Sword Songs" е достойно попълнение към вече доста богатата дискография на Grand Magus. Мощен и епичен, албумът със сигурност ще зарадва всеки почитател на групата или жанра. В края на годината Grand Magus ще се изявят за първи път пред българската публика. Нека си пожелаем на живо да са толкова надъхващи, колкото музиката им предполага.


1111111xoo

Tigermaster




 Други ревюта на GRAND MAGUS