GRAVE - "Endless Procession of Souls"

2012, Century Media Records/Animato Music

Grave не се променят. От култовия дебют "Into the Grave", издаден през далечната 1991 година до актуалния десети поред албум "Endless Procession of Souls", шведските легенди предлагат на хилядите си фенове винаги едно и също: тежък, мрачен и брутален дет метъл. Единственият постоянен фактор в състава на групата, фронтменът Ola Lindgren, не се впусна в дет'ен'рол експериментите на Entombed или в мелодичните забежки на Dismember и Unleashed, а остана верен на класическия звук на Grave и на дет метъл "хитове" като "Soulless" и "You'll Never See".

   Тенденцията хората около Ola да се сменят в почти всеки пореден албум се запазва и в новото издание. Освен позадържалият се от 2006 година насам барабанист Ronnie Bergerstahl, в състава има и две нови лица - бившият басист на вече разпадналите се Dismember, Tobias Christiansson, и китаристът на шведските траш/дет машини Facebreaker Mika Lagren. Това са четиримата музиканти, които са изковали поредния смазващ албум в дискографията на Grave. Не очаквайте да чуете свръхтеничарско свирене на китарите, усукващи пръстите сола или високоскоростни грайнд набивки на барабаните. Не търсете мелодични изпълнения тип In Flames/Dark Tranquility. В "Endless Procession of Souls" няма нищо подобно. Grave удрят с девет парчета (без да броим късото интро "Dystopia"), съставени от тежки китарни рифове, среднотемпови до бързи барабани и дълбоките ревове на Ola Lindgren. Същинската касапница започва с "Amongst Marble and the Dead" - парче, което ще докара многодневна болка във врата на всеки дет метъл фен. Безмилостни поражения нанасят и разбиващото "Disembodied Steps" и бързите трепачи "Passion of the Weak", "Winds of Chains" и "Perimortem". Разнообразие в иначе скоростната звукова атака внасят среднотемпови парчета като "Flesh Epistle" и "Plague of Nations". Grave не показват нищо ново, революционно или нечувано в новия си албум, но всъщност няма и нужда. Всеки тон, всеки риф в "Endless Procession of Souls" е стопроцентов първокласен шведски дет метъл. Записите са осъществени в собственото студио на групата - "Studio Soulless" и резултатът е един съвременно звучащ олдскуул дет албум. Краят настъпва с почти осемминутния бавен дуумаджийски "Epos", но лимитираната версия на диска включва и три бонус кавъра: "Killing Technology" на Voivod, "Efelnikufesin" на Anthrax и "Mesmerised" на Celtic Frost.

   Със сигурност феновете на Grave няма да останат разочаровани от "Endless Procession of Souls". Това е още един силен албум в дискографията на шведските легенди, който доказва че въпреки годините, Ola Lindgren и компания още не са загубили способността и страстта да правят истински висококачествен олдскуул дет метъл.


11111111oo

icumblood




 Други ревюта на GRAVE