HAIL OF BULLETS - "III: The Rommel Chronicles"

2013, Metal Blade Records/Wizard

Рота, равнис! Рота, мирно! Днес на посещение в нашия полк е ветерана от Холандия, генерал Martin van Drunen. Той ще ви разкаже за заслугите на фелдмаршала от германската армия Ервин Ромел - "Пустинната лисица". За по-о-чест!

   В този момент военният оркестър, съставен от членове на банди като Asphyx, Demiurg и Thanatos, гръмва като мина, и бесният рев на генерала ни пренася право в окопите и калта, където немската Седма танкова бригада гази към Франция, Африка и други театри на Втората световна война. 69 години, след като поглъща капсула с цианид по заповед на Фюрера, подозиращ го в заговор, личността и заслугите на Ервин Ромел продължават да будят възхищение и любопитство у историците, какъвто е и самият van Drunen. Преди месеци, в интервю за "Metal Hammer Bulgaria" Martin сподели колко обича да му носят учебници и исторически книги, когато е на турне с Hail Of Bullets. От третия албум на (супер)групата личи, че ръмжащият като росомаха вокалист и текстописец е събрал повече извори и вдъхновение отвсякога, а останалите в групата също не са безразлични към творческия му устрем, и го подкрепят с някои от най-мощните композиции в недългата им история.

   Ако следите трите банди на Martin van Drunen - Asphyx, Grand Supreme Blood Court и Hail Of Bullets, сигурно сте наясно, че в тях са замесени едни и същи ключови фигури, и звученето им си е лика-прилика. Martin тотално би отрекъл това, но албум като този реално може да бъде на всяка от трите групи. Освен него, в Hail Of Bullets са басистът на GSBC - Theo van Eekelen, китаристът на Asphyx - Paul Baayens, а покрай тях се навъртат барабанистът Ed Warby (от Arjen Lucassen и Ayreon до Dеmiurg и Gorefest - широко скроена личност) и китаристът на Thanatos - Stephan Gebedi. И те забиват точно както бихте очаквали. Всъщност, след 2000-та членовете на Asphyx си основаха нещо като масонска ложа с музиканти от по-успешните холандски състави, като Houwitser и Thanatos, и когато някой има различна идея за текстовете, или иска да свири на друг инструмент, това е повод за сформиране на нова "супергрупа". Все пак три банди с едни и същи музиканти и близка "формула" ще направят повече кинти от една, което е идеална бизнес-рецепта за палачите от Енсхеде и издателите им от "Metal Blade". Само че холандските ни приятели все още записват повече за кеф, отколкото за да има повод за нова промоция и поредно турне. Затова и продължават да са повече яки, отколкото предвидими.

   Почерк на Hail Of Bullets, освен военно-историческата тематика, е и обогатяването на бруталността на Asphyx с повече мелодия и атмосфера в песните. Така че тук не просто се куфее на рифове, които не са влезли в "Deathhammer" (2012) или "Bow Down Before the Blood Court" (2013), но и има моменти, в които да си представите кървавите сцени, които van Drunen описва с детайла на сценарист. Или ако не ви е до това, просто да отбележите смяната в темпото и изблиците на дуум. В сравнение с Asphyx и GSBC песните са по-дълги и сериозни, даже не е преувеличено, ако кажем и по-епични. За третия албум Martin е компилирал хроника от best-of моментите в биографията на "Пустинната лисица", възпявайки както конкретни събития от офанзивите във Франция и Африка в началото на 40-те, така и моменти на живот и смърт от личната му история. Едва ли има по-добър начин да изнесете лекция по темата с дет-метъл уклон от Hail Of Bullets.

   Освен генерал van Drunen, главен отговорник за облика на албума е барабанистът Ed Warby. Той поема продукцията, преди записите да отпътуват към студиото на вездесъщия Dan Swano. Това обяснява перфектния звук на барабаните, а и на всичко останало - това е най-плътно и балансирано звучащият албум на холандците изобщо.

   "The Rommel Chronicles" не е революция, но е поредното култово изпълнение на холандската шайка, предвождана от Martin van Drunen. Само недолюбващите холандския дет метъл биха останали безразлични пред комбинацията от песни, мачкащи като гъсеничните вериги на танкове, и текстове, които са познавателни и поетични, но оплискани с кръв.


111111111o

Nespithe