HEADHUNTER - "Parasite of Society"

2008, AFM Records/Wizard

Headhunter се събират за пръв път през 1990 година по инициатива на добре познатия на родния фен вокалист и басист на германските траш ветерани Destruction - Marcel "Schmier" Schirmer. Под знамето на новата си група той се сдружава с китариста Uwe "Schmuddel" Hoffmann и ударника на половината свят Jorg Michael. Под логото Headhunter бойците издават три диска – "Parody of Life" (1990), "A Bizarre Gardening Accident" (1992) и "Rebirth" (1994), правят няколко турнета в Германия и Япония и около 95/96-а се разпадат. 12 години по-късно Schmier отново свири сбор и свиква старата шайка за още един удар. Така се появава четвъртата траш-спийд творба на труимвирата, обект на настоящото писание.
   На "Parasite Of Society" може да се гледа като трибют към хеви, спийд, траш сцената през 80-те. Ясно доловими са влияния от всички по-значими банди от този период (например мейдънските сола, които Schmuddel дъни), а и повод за това дават и двата кавъра – "18 And Life" на Skid Row и класиката на Judas Priest "Rapid Fire".
   Още с първия диск на Headhunter – "Parody of Life" от 1990-а, Schmier слага в малкия си джоб недоразумението на Destruction от същата година "Cracked Brain". Но за разлика от тогава и сравнявайки новия албум на бандата с предишните три, то "Parasite of Society" звучи малко бездушно, композиран и записан набързо. Тук не липсват мелодичните сола, яките трашарии ("Parasite of Society" и "Doomsday for the Prayer" – истински трепач), запомнящите се припеви ("Silverskull" и "Backs to the Wall"), но я няма енергията от времената, когато Headhunter бяха номер едно за Marcel. Вокалите му са също толкова мощни и още по-разнообразни от основната му банда Destruction, Jorg Michael е все същата машина зад ударните, Uwe Hoffmann е намерил точните рифове, има зарибяващи песни и хедбенгинг моменти и все пак "Parody of Life" прилича по-скоро на грубо скроен набор от песни. Липсват забавните закачки като "Ramalama" от "A Bizarre Gardening Accident", едноменната "Parody of Life" или откровеното 39-секундно диско парче с още по-диско заглавие "Disco" от "Rebirth", преливащо във вратотрошача "Scares", които носеха допълнителен чар на Headhunter. Но все пак и без тях всеки редови фен на добре изсвирения траш-спийд метъл и ревностен почитател на Schmier и компания ще намери по нещо за себе си. Така, че новото отроче на по-малкото братче на Destruction ще се хареса на мнозина, но ще мине като ехо и едва ли ще бъде запомнено с нещо повече, освен като номер четири в дискографията на Headhunter и първи албум след новото начало. А и както пее Marcel Schirmer в едноименното парче - "Think twice before you take a wrong turn". То ест, сам си го е казал "поетът".


1111111ooo

Alatriste