HELLOWEEN - "Straight Out of Hell"

2013, Sony Music/Virginia Records

След доста неубедителния "Gambling with the Devil" и някои проблясъци в наследника му "7 Sinners" новата творба е напълно в съзвучие със заглавието си. Helloween идват направо от Ада на вечния стремеж към нещо, което толкова време не се получава. Но идват като победители. "Straight Out of Hell" е венецът на много години и опити да създадат нещо ако не по-добро, то поне на нивото на славните "Кийпъри" от края на 80-те. Групата сякаш най-после е уловила същинския, неповторим "хелоуийнски" дух и го е впрегнала за постигане на отличен резултат. Творбата звучи както трябва и както искате да звучи Helloween през 2013 г., въпреки, че музикантите са използвали техника от 80-те за постигане на ретро окраска. Това е точният продукт, на точното място и по точното време. Албумът е сбъдната мечта или онези 15 минути слава, които се твърди, че всеки заслужава. В случая се надяваме да са доста повече и албумът да остави следа в ума и сърцата на феновете. И още нещо много съществено - Helloween не се жертвали чувството си за хумор и казват мъдрости, подсказват истини през веселия калейдоскоп на шегата, пародията и понякога гротеската.

   "Straight Out of Hell" започва внушително с повече от седемминутния опус "Nabataea". Песента веднага приковава вниманието с ориенталските и симфонични мотиви. Andi Deris разгръща гласа си там, където е силата му - във високите честоти - за да разкаже легендата за тайнственото древно царство Набатея, съществувало преди около 3000 години в Близкия изток. "World of War" приземява с яки забивки, а "Live Now!" връща ведрото настроение. Албумът не е концептуален, но самото подреждане на песните сякаш носи определен замисъл - редуват се по-епични или по-мелодични с по-директни композиции. Например нежната балада "Hold Me in Your Arms" е последвана от изключително интересното агресивно парче "Wanna Be God", което почти до края включва само глас и ударни. След заглавния опус "Straight Out of Hell", абсолютен образец за позитивен пауър метъл, е включено гневното "гаменско" парче "Asshole".

   В рамките на самите песни разнообразие се постига чрез смяна на ритъма и хитовите припеви. Текстовете на песните също заслужават внимание - дори в "най-захаросаните" химни на "хепи" метъла може да се долови нещо изстрадано и много земно. Без да се подценява приноса на целия състав, героят на албума е безспорно Andi Deris. Той буквално надминава себе си и се раздава на максимум. Именно изразителните му вокали носят и внушават до голяма степен различните настроения в песните.

   "Straight Out of Hell" е един изключително силен старт за хеви метъла през новата 2013 г. Албумът е най-доброто създадено от групата от повече от две десетилетия насам и най-силната творба досега с вокалиста Andi Deris.


1111111111

HeathenHeart




 Други ревюта на HELLOWEEN