HYPOCRISY - "A Taste of Extreme Divinity"

2009, Nuclear Blast/Wizard

"Този албум отразява цялата еволюция на Hypocrisy!", гласи част от текста на комюникето, разпространено до медиите от звукозаписната компания "Nuclear Blast" по повод появата на новия диск на шведското трио. И наистина е така. "A Taste of Extreme Divinity" спокойно би могъл да мине за компилация, синтезираща най-доброто от предишните десет издания на групата - и ошлайфаната до блясък звукова чистота, постигната в неизменното "Abyss Studio", и специфичния, непогрешим китарен почерк, и характерните вокали, и, разбира се, типичните композиционни похвати и структури на състава.
   Сякаш не са изминали цели 4 години от появата на предишния студиен албум на Hypocrisy, "Virus" - толкова познато и... предвидимо звучи всичко, забъркано в "A Taste of Extreme Divinity" от основателя, композитор, вокалист, китарист и автор на извънземни текстове и аранжименти Peter Tagtgren, неотлъчния басист Mikael Hedlund и барабаниста, присъединил се към групата в средата на настоящото десетилетие - Reidar "Horgh" Horghagen от Immortal. За начало, на преден план излизат скорострелни дет-манифести като "Valley of the Damned", "Weed Out the Weak" и "Taste the Extreme Divinity", явяващи се знакови за ранното творчество на триото. Налице е и задължителната приятна комбинация от мелодичност и смазваща тежест, ясно осезаема в "Sky Is Falling Down", "Global Domination" и особено в "Alive". Има ги и насечените среднотемпови hypo-хондрични епопеи като "No Tomorrow" и "Solar Empire", навяващи носталгични спомени по излезлия точно преди десетилетие величествен едноименен диск на групата. Същото сравнение важи и за "The Quest" - най-бавната и тържествена китарно-доминирана ода в диска. Титанична... но и някак поизтъркана.
   Накратко, "A Taste of Extreme Divinity" би бил един чудесен старт за меломани, решили тепърва да се отдадат на бруталната магия на Hypocrisy. По-старите фенове на групата обаче няма да открият абсолютно нищо ново или изненадващо в 50-те минути на диска. Както пееше самият Peter Tagtgren с един друг свой проект: same old song.


1111111ooo

Envy




 Други ревюта на HYPOCRISY