INTELLIGENT MUSIC PROJECT - "The Creation"

2021, Intelligent Music

Традицията на ясно изразена мелодичност е запазена марка, която определя всеки нов албум на Intelligent Music Project досега. Добрата музика, заредена с вдъхновяващи хуманистични идеи, е в ДНК-то на групата, а нейният шести албум е логичното продължение на тази линия. "The Creation" допълва предходните материали, като перфектно парченце от един много голям пъзел, който лека-полека се нарежда във времето. Този албум е пълен с приятни изненади, но една от тях остава константна във всички материали на IMP - музикалното наследство на групата става все по-внушително, но връзката с първоначалната идея не се губи, а само става все по-жизнена.

Още на първо слушане "The Creation" е щедро наситен с идеи и вдъхновение. На места симфоничните елементи са толкова завладяващи, че създават усещане за филм на сетивата, който разказва милиони истории, случили се между редовете на живота. Същевременно това усещане е някак странно, предвид колко по-агресивен и доминиращ е "The Creation" в сравнение със своите предшественици. Динамиката тук е водеща и рифовете са тежки, без да са преекспонирани, а цялостното внушение е, че на този етап от развитието си IMP не просто заявява своите послания в мелодична форма. Бандата вече може да ги "извика", така, че целия свят да чуе.

Мащабен в своето елегантно разгръщане на няколко нива, "The Creation" лесно можеше бъде изгубен в концептуалност. За щастие, албумът е достъпно представен на езика на рока и то във възможно най-шлифован вид - дестилирана музикална наслада за всички отворени съзнания. Парчета като "A Shelter" и "Your Thoughts" представляват едни истински проводници към по-красивия и изпълнен със смисъл свят, който заслужаваме всички ние от настоящите времена на кризи и промени. "I Know" е пъклено дело на дивата кръв на IMP, едно надъхано парче от концентрирана енергия, което има силата да изстреля слушателя в орбита, а "A Sense of Progress" пък е най-доброто възможно начало - увличащо и ударно едновременно, това е експлозивният старт на приключението. Една от най-неочакваните песни в албума със сигурност е "Let It Go", чието джазово начало загатва за непозната страна от огромния потенциал на IMP, а в последствие изпълнението прелива в рок ода за криволичещия път на човека, който търси отговорите и осъзнава това като призвание, а не като присъда. Шоуто ще продължи.

"The Creation" е достатъчно богат на идеи, влияния и вдъхновение, че да звучи като цял рок фестивал, записан в един-единствен албум. Безкомпромисно добрият звук и правилните решения в студиото категорично са дефинирали този материал, а добре свършената работа си личи по това, че не завършва като имитация. До голяма степен това се дължи на един специален международен състав от звезди, събран от д-р Милен Врабевски. Simon Phillips, който беше зад барабаните в няколко поредни материала на IMP, тук е заместен не от един, ами от двама музиканти със сериозен стаж. Свежата кръв в семейството на IMP са барабанистите Bobby Rondinelli (екс-Blue Oyster Cult, Rainbow, Black Sabbath) и Todd Sucherman (Styx), като и двамата са оставили сериозна следа в новия материал. Вокалите се изпълняват отново (както и в петата творба "Life Motion") от един от най-титулуваните рок певци на нашето време - Ronnie Romero (Rainbow, Lords Of Black и мн. други).

С други думи, "The Creation" е музикалното откровение на една група, която има самочувствието да изследва нови територии, без да изневерява на себе си. Което само по себе си е най-доброто от всички послания в този албум.


11111111oo

Стефан Стефанов