INVASION - "...And So It Begins"

2013, Pure Steel Records

Войната. Войната никога се променя. Нито пък траш метъла, но дебютният албум на шведското трио Invasion е от тези, които оспорват последното твърдение. Макар, че "... And So It Begins" e дебют за Invasion, те не са новаци в "токсичния валс". Всъщност бандата свири от 2006-а, а албумът е свидетелство, че е паднала здрава подготовка, докато се стигне до издаването му.

   "...And So It Begins" е динамичен, стегнат и суров. Различното при него е, че шведите подхождат към траша с арсенала на мелодична дет метъл банда. В китарите можете да проследите влияния от безброй скандинавски имена, както и на траш-титани с афинитет към мелодията, като късните Kreator и Kataklysm. Същевременно цялостната атмосфера е нажежена и ожесточена, като бушуващата война в албумите на Warbringer. Умелото съчетание на двете школи прави "... And So It Begins" солиден и запомнящ се албум.

   Кръстосването на мелодия и бруталност е специалитет на шведите и Invasion достойно защитават произхода си в цели 13 песни. Френетичното темпо кипи от началото до края. Няма прогресивни отклонения, мелодични унеси или чисти вокали, които да издирват нещо по-"висше" в клането. А когато не са наситени с мелодия, рифовете са просто потрошителни. Песните следват архетипните структури на жанра, но са конструирани изобретателно и умело. Звукът е на границата между ъндърграунда и професионализма - всичко се чува отчетливо и гръмко, без да е задушено и стерилно.

   Като цяло "...And So It Begins" е доста добра находка, особено на фона на застоя, в който се намира трашът. Invasion не са ощетени откъм талант и са верни както на себе си, така и на стила. Това са качества, които могат да ги изведат във висшата лига.


11111111oo

Nespithe