JIMI HENDRIX - "Valleys of Neptune"

2010, Legacy Recordings

Когато преди време се заговори за задаващата се поява на поредния посмъртен студиен албум на отишлия си без време китарен полубог, меломанският свят настръхна в трепетно очакване, при това с пълно право, тъй като недвусмислената реклама за "Valleys of Neptune" гласеше кратко и ясно: 12 неиздавани песни на Jimi Hendrix. Действително, звучеше прекалено хубаво, за да е истина, и в крайна сметка реалността излезе наяве - безкрайно красиво-носталгична, но и леко разочароваща...

   Да се опитваме да описваме музиката на оттеглилия се в небитието преди цели 4 десетилетия гений на шестте струни би било нелепо и напълно излишно, тъй като едва ли има човек на този свят, интересуващ се поне малко от рок, който да не е слушал извънземните тежки блус психеделии, създадени от маестро Hendrix по време на кратката му, но безкрайно бурна кариера през втората половина на 60-те години на XX век. Това е и причината да не се концентрираме над не особено смислени и нужни определения, излияния и пр. словоблудства, а да погледнем на "Valleys of Neptune" от конкретен, едва ли не статистически ъгъл, така че настоящите фенове на Jimi да знаят с какво си имат работа в този диск. Що се отнася до потенциалните и все още неосъзнати почитатели на творенията на легендарния музикант, най-добре ще е да не се колебаят, а направо да пристъпват към слушането на албума, тъй като 62-минутната подборка без съмнение е добра и до голяма степен представителна.

   И така, какво точно ни очаква в изданието? На първо място - 11 композиции, записани от Hendrix с помощта на барабанистите Mitch Mitchell и Rocky Isaac и басистите Noel Redding и Billy Cox през 1969 г. плюс парчето "Mr. Bad Luck", увековечено още през 1967 г. и явяващо се ранна версия на "Look Over Yonder" от втория посмъртен албум на китариста, "Rainbow Bridge" (1971). Други парчета, вече виждали бял свят в плочи, появявали се след кончината на музиканта, са "Hear My Train a Comin'" (в "Midnight Lightning от 1975 г.), "Lover Man" (в "South Saturn Delta" от 1997 г.) и преработката на "Bleeding Heart" на Elmore James (в "War Heroes" от 1972 г.). Другият кавър във "Valleys of Neptune" - инструментална версия на класиката на Cream "Sunshine of Your Love", буди доста по-солиден интерес, тъй като, макар вече да е била включвана в съдържанието на концертния "Experience" (1971), премиерата на студийния й вариант действително се осъществява едва сега, през 2010 г.

   Накрая, изключвайки и интригуващите от меломанска гледна точка алтернативни записи от 1969 г. на "Stone Free" от историческия сингъл "Hey Joe" (1966) и на две песни от иконичния дебют на The Jimi Hendrix Experience, "Are You Experienced" (1967) - огнената "Fire" и възпламеняващия опус "Red House" - остават всичко на всичко 4 (четири) действително невиждали дневната светлина композиции на обожествявания от няколко поколения китарист: силно зарибяващото едноименно звуково пътешествие "Valleys of Neptune", среднотемповият ритмичен круиз "Ships Passing Through the Night", инструменталната рок-вихрушка "Lullaby for the Summer" и кахърният блус "Crying Blue Rain", който, макар и облагороден от гласовите извивки на Jimi, е без текст... И толкова. Не, че е малко - дори напротив, но и далеч не покрива високите предварителни очаквания за пълнокръвен "нов" студиен албум на Hendrix.


1111111xoo

Envy