JOHN STEEL & BLAZE BAYLEY - "Freedom"

2014, Самиздат

Мракобесната ситуация в българския "музикален бизнес" може да не се е променила особено между 1994 г., когато родните банди се оплакваха, че "няма условия" и 2014 г., когато родните банди още се оплакват, че "няма условия". Но явно имаме прогрес, защото албумът "Freedom" на John Steel с вокалиста-исполин Blaze Bayley потвърждава думите на Ставри от Symbolic, че всеки има свободата да тегли една майна на всичко, и да си направи групата и албума, които иска. Цената на това начинание е голям и упорит труд с неясна възвращаемост. Но когато сте слушали "The X Factor" (1995) или сте гледали Iron Maiden с Blaze в кънтящия саркофаг "Христо Ботев", мисълта, че този певец някой ден ще запише с българска група сигурно ви се е струвала налудничава. Ако е така, добре дошли в лудницата!

   По същество "Freedom" предлага стопроцентово автентичен хеви метъл, който е накарал Blaze Bayley да се почувства във вихъра си и да закове някои от най-силните изпълнения в кариерата си. Седем от песните са с негово участие и покриват всички звена на цех "тежка стомана", а другите две са стабилни пауър-балади, изпети от хасковския талант Дилян Арнаудов. Ентусиазмът е навсякъде! Китаристите Иван Сталев и Виктор Георгиев вадят рифове по учебник и скорострелни сола, след които сигурно е имало скъсани струни. Ритъм-секцията на Петър Петров (бас) и Живодар Димитров (барабани) е желязна. Групата е изучила формулата на хеви метъла до майсторска степен, а гласът на Blaze буквално ехти над песните й.

   Да, стилът може да не прелива от свежест, а британецът от години да не е разнообразявал певческия си маниер. Но когато става дума за него и за хеви метъл, най-добре е нещата да не се пипат изобщо, и да бъдат оставени в ръцете на кадърен, ентусиазиран продуцент. Резултатът е, че "Freedom" е тежък, безкомпромисен и жизнен, а звукът, постигнат от Чавдар Димитров в пределно скромни спрямо световния мащаб условия, тъпче последните албуми на Manowar и Iron Maiden. Крайният продукт е от най-високо качество и би трябвало да намери подобаващ отзвук в Европа.


111111111o

Nespithe