KAMELOT - "Haven"

2015, Napalm Records/Wizard

Замяната на знаков вокалист винаги е риск - особено в жанр като хеви/пауър метъла, където чистото пеене е от определящо значение за цялостното звучене на една група. Понякога феновете не могат или не желаят да приемат промяната леко. Може да се окаже, че новият глас не е подходящ за идеите, развивани от музикантите, или пък дотолкова да промени всичко с присъствието си, че групата да се превърне в нещо тотално различно от това, което е била до момента.

   За щастие, Kamelot намериха възможно най-добрия заместник на великолепния Roy Khan. Стилът на пеене на Tommy Kaverik е достатъчно близък до този на предшественика му, но без да стига до откровено имитиране. С изявата в Каварна и последвалия "Silverthorn" през 2012-а певецът ясно показа, че мястото му е именно в тази група. "Haven" затвърждава това впечатление. Албумът е надъхващ, великолепно композиран и майсторски изпълнен.

   Още в първата песен, "Fallen Star", Tommy Kaverik демонстрира впечатляваща вокална техника, а инструменталистите по нищо не му отстъпват. Същинското начало на албума обаче идва с второто парче - "Insomnia" - китарата на Thomas Youngblood и клавирите на Oliver Palotai се преплитат в ударна, мощна композиция, която едва ли ще бъде забравена бързо. Веднага след нея е "Citizen Zero", чийто припев се запечатва в паметта завинаги, а хоровото включване в средата и симфоничните влияния превръщат песента в нещо наистина епично. Следващата, "Veil of Elysium", направо прегазва слушателя с може би най-чистия, най-агресивния пауър метъл в албума - с ритъм секцията на барабаниста Casey Grillo и басиста Sean Tibbets всяко сърце подскача...

   Изброяването на песните, всъщност, е безпредметно - в "Haven" всяка композиция си е точно на мястото - от самото начало до носещия заглавието на албума закриващ инструментал. Заслужават да бъдат споменати и гостуващите в албума музиканти от други известни групи. Спазена е наложилата се в последното десетилетие традиция в албумите на Kamelot да има песни с екстремни вокали - "Liar Liar" и "Revolution" са украсени от ревовете на познатата от Arch Enemy Alissa White-Gluz, която участваше и в "Silverthorn". В "Under Grey Skies" пък се включват духовите инструменти на Troy Donockley от Nightwish и нежния глас на Charlotte Wessels от Delain. А на 27 юни тази година Kamelot и Delain ще се изявят в Каварна - можем само да се надяваме, че ще чуем и на живо дуета на Tommy с Charlotte...

   В крайна сметка, "Haven" е едно от събитията в жанра за тази година. Разнообразен, изпълнен с настроение и прекрасно изсвирен, новият албум на Kamelot със сигурност ще зарадва почитателите на групата.


11111111xo

Tigermaster




 Други ревюта на KAMELOT