KATAKLYSM - "Heaven's Venom"

2010, Nuclear Blast Records

Канадската дет метъл институция Kataklysm атакува отново с десетия си студиен албум "Heaven's Venom". Безспорно, Kataklysm (може би заедно с Cryptopsy) са най-популярната канадска дет метъл група и всяко тяхно ново издание се посреща с немалък интерес.

   "Heaven's Venom" също не е изключение, но дали интересът към него е оправдан е съвсем друг въпрос. Kataklysm отдавна не звучат както в добрите стари времена на "Sorcery" и "Temple of Knowledge", когато измисленото от самата група определение за стила им "Northern Hyperblast" действително отговаряше на бруталната звукова касапница и нечовешките ревове на Maurizio Iacono. За съжаление няма много от това в актуалния "Heaven's Venom".

   Албумът започва ударно с "A Souless God" - бързо и мелодично парче в традициите на добре познатия шведски мелодичен дет метъл звук. Добър удар е и избраното за първи сингъл и видеоклип "Push the Venom", заради тежките и семпли китарни рифове на Jean-Fransois Dagenais, напомнящи на Kataklysm от времето на "Shadows And Dust". "As The Wall Collapses" и "Numb And Intoxicated" предлагат интересно съчетание между смилащия Kataklysm-саунд и чисти блек метъл пасажи. Мелодичният дет метъл, тип At The Gates, се усеща силно в парчета като "Suicide River" и "At the Edge of the World". Финалът на "Heaven's Venom" е поставен от най-дългата и бавна песен в албума - "Blind Saviour". Качеството на звука е на много високо ниво благодарение на съвместната работа между китариста (и ставащ все по търсен продуцент) Jean-Francois Dagenais и големия Tue Madsen.

   Няма съмнение че "Heaven's Venom" има своите достойства. Ясно е, че Kataklysm разполагат с унищожителна ритъм секция (Stephane Barbe на баса и Max Duhamel зад барабаните), мачкащи китари и емблематичен вокал. И все пак нещо липсва в новия албум, за да може да стигне класата на по-стари издания като "Shadows and Dust" или "In The Arms of Devastation". Няма наистина набиващи се в мозъка парчета като "As I Slither" и "Crippled And Broken" например. "Heaven's Venom" е един нелош дет метъл албум, но далеч от най-доброто което Kataklysm са създавали някога.


111111xooo

icumblood