KING OF ASGARD - "Karg"

2014, Metal Blade Records/Wizard

   Старите вълци - вокалистът/китарист Karl Beckmann и барабанистът Karsten Larsson от легендарната викинг метъл формация Mithotyn са намерили тих пристан в създадената през 2008 г. група King Of Asgard и правят музика, каквато им харесва. Подпомогнати от басиста Jonas Albrektsson и китариста Lars Tangmark, те подхранват фантазиите си с доза носталгия и доза съвременно звучене. Последното ползват пестеливо и може би малко неохотно, но определено не го пренебрегват. Към всичко това добавят опит и талант и предлагат на феновете един смислен викинг метъл. Думата "смислен" е съвсем на място, защото знайни и незнайни групи, видели, че в тематиката за Скандинавските митове има хляб, нахлупиха шлемове с рога, окачиха на вратовете си медальони с чука на Тор, въоръжиха се кой както може и се втурнаха да се надпреварват за фенското внимание.

   King Of Asgard сякаш правят тъкмо обратното - не залагат на бутафории, а просто творят това, което им идва от душата и сърцето. След силния си дебют "Fi'mbulvintr" (2010) и малко по-неубедителния му наследник "...to North" (2012), сега групата се представя с албума "Karg". Заглавието на творбата значи "безплоден, ялов" на шведски, но всъщност се е получило тъкмо обратното. Може би музикантите са искали да кажат "без усилие", защото именно такова усещане оставя "Karg" - как песните са се раждали естествено и леко, а резултатът е повече от задоволителен.

   В новия албум на King Of Asgard ще се срещнете със суровото искрено звучене от средата на 90-те години на миналия век, но пресъздадено на ново ниво. Неминуемо ще си спомните за ранните творби на Amon Amarth и Manegarm, а също така за вездесъщото вдъхновение на викинг метъла - музиката на Bathory. Но това са само отзвуци, никой не си е поставял задача да връща времето назад - вече споменахме, че в творбата няма нищо правено тенденциозно или насила. От първото парче "The Runes of Hel" до финалното "Total Destruction", което е кавър на Bathory, слушателят прави разходка из нордическата митология по малко произволно избрани маршрути, но пък с опитни и приветливи гидове. И още нещо - "Karg" поддържа съпричастност, той е "интерактивен" албум, разкрива достойнствата си с участието на феновете - те чуват познато звучене, след това се явява малка изненада, после пътешествието отново продължава в познати води до следващото намигване с нещо ново и свежо. И ето още едно определение, което едва ли подхожда в общия случай на викинг метъл албум - "свеж". Но с "Karg" групата наистина не се страхува да предложи такова усещане на слушателите си, което се дължи на умелата спойка между традиция и нови елементи.


11111111oo

HeathenHeart