KMFDM - "Our Time Will Come"

2014, Metropolis Records / Wizard

В днешния си учудващо постоянен състав KMFDM са на сцената от толкова отдавна и бълват патентования си кибер-метъл с такова постоянство, че ни се чуди чуденето защо Capt'n K. и дружината му отсега се тюхкат, че и на тях "ще им дойде времето". Може би това е равносметката от 30-годишния юбилей на колектива? Е, да - само старостта е в състояние да изкорени "the ultra heavy beat" от грозното лице на земята, но честно казано, и в това се съмняваме. Та, какво ни чака в деветнадесетия (!!!) поред целокупен албум на немско-американския колектив? В последните 10 години KMFDM приключиха с авантюристичните звукови експерименти, дефинираха един стил - ориентиран повече към метъла, отколкото към електрониката - и щедро поднасяха на феновете едно и също, рециклирано в различни опаковки. Ние не роптаем срещу това, защото групата не изневери на себе си, не загуби устрема си, не се изчерпа, и качеството на музиката не падна - не и значително. Но ако KMFDM вече ви идват банални, може би ще ви хареса вестта, че този път Sascha Konietzko е дал малко почивка на китаристите Jules Hodgson и Steve White и е затънал до уши в колекцията си от аналогови синтезатори.

   10-те песни на "Our Time Will Come" оставят ретро-синтетичните звуци и твърдите диско-ритми да вземат явен превес над индъстриъл метъл шаблона на предишните три албума. Те са абстрактни и нагазващи отвъд познатите структури, но без да са прекалено разточителни и хаотични. Сякаш Konietzko е мислил какво би направил, ако можеше да е с 20 години по-млад, но с днешните си разсъдък и опит. Също така, Capt'n K. е поверил повечето вокали на колоритната си съпруга, Lucia Cifarelli, което допринася за по-мекото и "танцувално" звучене на албума. Макар че "меко" при KMFDM е доста условно, а шансовете да завъртят групата по дискотеките в Слънчев бряг си остават нулеви, слава на Рогатия! Разнообразието е налице - групата превключва между EDM и индустриален метъл така, както лавира между комичното ("Genau", "Respekt", "Get The Tongue Wet") и злободневното ("Blood vs Money", "Brainwashed", "Make Your Stand").

   Въпреки че притежава всички качества на "добрия KMFDM албум", "Our Time Will Come" е доста експериментален и се препоръчва за ценители на групата, които не я слушат само заради приликата с "Neue Deutsche Harte".


1111111ooo

Nespithe