KORPIKLAANI - "Karkelo"

2009, Nuclear Blast Records/Wizard

Винаги се е смятало, че ковашкото изкуство се докосва до тайната на сътворението. Илмаринен, митичният ковач от финския народен епос Калевала, овдовял. Тогава решил да изкове жена от злато и сребро. Juho Pekka Vesainen оглавил селското въстание по време на Руско-Шведската война от 1570-1595 г., изгорил Печенгския манастир и завладял град Кандалакша. Това не е албум на Amorphis, нито на Sabaton. Това е "скритата страна" на "Karkelo" - албумът на Korpiklaani, постигнал най-голям комерсиален успех досега.

   В "Karkelo" Korpiklaani правят малък компромис с преобладаващата фолклорна тематика в името на привличане на по-широк кръг публика. Тази стъпка е напълно успешна. Докато митологичните и историческите мотиви повече остават за ценители, вече на три континента си припяват "Vodka". Тази песен става абсолютен хит и запазена марка на групата. Алкохолното веселие продължава с най- жизнерадостно парче от албума - "Juodaan Viinaa" ("Да пием алкохол") - кавър на финландския музикант Heikki Harma (Hector). Любителите на доброто пиво веднага ще поръчат "Bring Us Pints of Beer"! На сутринта след купона идва ред на едно не особено приятно усещане - "Kohmelo" ("Махмурлук").

   В инструментално отношение албумът постига идеален баланс на фолклорни мелодии и метъл изпълнение. Китарите са изнесени на по-преден план, а цигулковите партии са подчинени на тежките рифове. От това мелодичността не е загубила ни най-малко, само звукът е станал по-плътен и ударен. Красивите напеви са оставени да се разгърнат в по-дълги композиции, а инструментите получават повече възможност за изява, като се набляга ту на един, ту на друг от тях. Вокалите както винаги са на ниво с характерния дрезгав глас на Jonne Jarvela.

   И ако сте забравили, че сте в суровата земя на Финландия, върнете се в началото на ревюто с "Uniaka" ("Време на сътворение"), "Kultanainen" ("Златната жена") и "Vesaisen Sota" ("Войната на Весайсен"). Korpiklaani не са изневерили на себе си в "Karkelo", просто са направили лек реверанс на комерса, за да не останат завинаги "Mettanpeiton Valtiaalle" ("Скрити от духа на гората").


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на KORPIKLAANI