KREATOR - "Phantom Antichrist"

2012, Nuclear Blast Records/Wizard

С годините Kreator се превърнаха в еталон за качество. С къртовски труд групата на Mille Petrozza успя да дръпне с много дължини пред останалите две части от т. нар. "немска Света троица на траша". Фактът, че Bobby "Blitz" Ellsworth ги поставя в личния си "Big 4" наред с Overkill, Testament и Exodus, говори адски много за четворката от Есен - единствената неамериканска група, постигнала подобен пробив, защото каквото и да си говорим, немският траш винаги е изоставал от баткото си отвъд Океана и винаги е бил за местна консумация. Kreator успяха с постоянство да си спечелят признанието на колегите от САЩ. Новият им албум още повече ще затвърди завоюваните позиции. Стремежът на групата да стъпи и да се утвърди на американската сцена прозира много ясно от музиката й, и особено в последния диск "Phantom Antichrist". Тенденцията беше започнала още през 90-те с прогресивно ориентираните "Outcast" (1997) и "Endorama" (1999). Това не доведе до голям успех, за това Mille и компания взеха най-правилното решение - да обединят осемедесетарския необуздан траш с промените след 1990 г. Оказалата се успешна формула, със съвсем леко развитие, е експлоатирана вече в четвърти проект.

   "Phantom Antichrist" все повече отдалечава групата от немските й корени. Все повече Kreator се оглеждат в траша на Бей Ериа. Все повече агресията отстъпва на мелодията и добре замислените композиции. Грубостта в песните отдавна е изчистена, а изпълнението граничи с перфекционизъм. Полираният звук обаче не оставя пространство - всичко е запълнено до краен предел. Музиката се изправя като стена пред слушателя. Маниерът на свирене - с непрекъснатото солиране, напомня начина на работа на гигантите Megadeth - още един признак накъде са обърнали поглед Kreator.

   Все пак, "Phantom Antichrist" си е класа и излиза с едни гърди пред малко противоречивите, но яки "Enemy of God" (2005) и "Hordes of Chaos" (2009). А този път в композициите се прокрадва и много епика ("From Flood into Fire"), която граничи с добре познати образци от пауър метъл сцената. Акустични пасажи (интрото "Mars Mantra", "United in Hate" или "Until Our Paths Cross Again") разнообразяват атмосферата и дори донасят готически повей (ала-Paradise Lost). Mille Petrozza продължава да ръмжи текстовете като побеснял бултериер, но този път типичният му вокален стил е дообогатен с чисти припявания ("From Flood into Fire" и "Your Heaven, My Hell"). Използването на същата формула от предишните няколко диска, обаче е изиграло лоша шега на моменти, защото неусетно Kreator са стигнали до там, че са започнали да повтарят самите себе си, както в "Death to the World".

   Обложката на албума е зрелищна, като неин автор е реномираният Wes Benscoter (Slayer, Dio, Black Sabbath).

   Като цяло, "Phantom Antichrist" е един доста добър и предвидим албум, ако пренебрегнем инерцията, в който се е вкарала бандата. Песните избухват веднага след краткото интро с едноименната касапница "Phantom Antichrist". Лиричните отклонения, които са разхвърляни в малки дози из диска, допълват общата картина и разнообразяват композициите.

   За четвърти път след "Violent Revolution" (2001) Kreator залагат на сигурно. И това няма да им отнеме титлата "най-добра немска траш банда". Момчетата отдавна са си я заслужили и я отстояват с всяко издание. И ако тепърва посягате към тази група, то този албум е едно добро начало!


111111111o

Alatriste




 Други ревюта на KREATOR