LOT LORIEN - "Elsewhere"

2012, Amadea Records

Взимам новия диск на "варненските елфи" внимателно - обложката е респектиращо красива, боите сякаш още не са изсъхнали. Много идеи е вложила в нея художничката Диляна Делчева, и много труд. Но си е заслужавало. Защото съдържанието е повече от вдъхновяващо.

   Признавам, че при първия си сблъсък с "новия" глас, и дори изцяло новото звучене на група Лот Лориен леко се постреснах. Като фен, слушал предишните парчета, липсата на цигулката и различният вокал някак ми бяха леко странни, знаете как е когато нещо, което обичаш, се променя. Но плътното, пленително звучене на гласа на новата певица Гергана Великова, и много добре вплетения в музиката акордеон на Йордан Данев, скоро прогониха тези предубеждения. "Elsewhere" е първият албум, който групата издава с тези свои две нови попълнения. Акордеонът определено допринася за по-етно звученето на композициите - като основни теми или като фонове, той придава в голяма степен онова вълшебно, планинско настроение на музиката. В съзвучие с кристалните акустични китари и напяващия мистични мелодики глас, това ми подейства доста вглъбяващо. Още по-хубавото е, че този контраст е допълнен и подплатен с много динамична ударна секция - басът и барабаните не просто отмерват такта, а много осезателно дори се намесват и оживяват песните.

   Струва ми се, че в "Elsewhere" българските мотиви са много повече, отколкото в предишните албуми. Парчетата не просто поднасят някакви фолкорни теми, те са в един специфичен етно-джаз (и рок, и прог) стил, превъплътили в него фолклорен дух и звучене.

   Песни като "Tsarevgrad Tarnov" и "Kalimanku Denku" будят една носталгия, действат като аудио-кино - не може да не си представиш крепостните стени на Царевец, и нахлуващите орди в здрача... хоп, увлякох се - спирам, няма да ви издавам магията, скрита в лириката на Лот Лориен. Ще оставя омайния глас на Гергана да ви я разкаже сам.

   Всичко в четвъртия албум на групата е много красиво и вдъхновяващо. Но най-силното и открояващото се е нивото, до което са достигнали музикантите и в идеите си, и в изпълнението им. Лот Лориен е група, която отдавна е надраснала българските си корени и граници, и, смесила народни мотиви и усещания от различни кътчета на света с модерни джаз и прогресив течения, се е отправила на едно световно пътешествие. Elsewhere...


11111111oo

Morion