MARDUK - "Wormwood"

2009, Regain Records

Две години след зловещия "Rom 5:12" шведските блек метъл зверове Marduk нанасят своя нов, единадесети поред дългосвирещ удар, озаглавен "Wormwood". Новият албум би могъл да се определи като естественото продължение на записите от 2007 година. Прилика има още от заглавието: подобно на "Rom 5:12" и "Wormwood" препраща към библията и по точно - Откровение на Йоан. Става въпрос за английския вариант на името на звезда, която Йоан предрича, че ще падне от небето и като превърне водата в отрова ще причини масова гибел. Но според китариста и основна фигура в Marduk - Morgan Hakansson, причината да изберат точно това заглавие е, че думата "wormwood", преведена на украински звучи като..."чернобиль"! А оттам и връзката между пророчествата на Йоан и аварията в Чернобилската АЕЦ през 1986 година.
   В музикално отношение Marduk не поднасят много големи изненади, а и не е необходимо. "Wormwood" е една ядрена аудиоексплозия, която изпепелява всичко по пътя си. Албумът предлага яростни и бързи парчета като откриващото "Nowhere, No-One, Nothing", "This Fleshly Void" и "Into Utter Madness". Но освен чупеща вратовете скорост, Marduk заковават и няколко бавни и болезнени гвоздея, като например мачкащото и силно индустриализирано "Funeral Dawn" (чийто текст е продължение на "The Hangman of Prague" от "Rom 5:12"), инструментала "Unclosing the Curse" както и изненадващо мелодичните (в границите на Marduk разбира се)"As A Garment" и "To Redirect Perdition". Вокалите на Daniel "Mortuus" Rosten (заменил успешно култовия Legion през 2004-а) преливат от злоба, но в този албум са и разнообразени на места с "чисто" изговаряне. Marduk, които са създатели на може би най-бързия албум, излизал някога от блек метъл сцената ("Panzer Division Marduk", издаден през далечната 1999 година), отново унищожават безмилостно инструментите си с прецизно свирене и много съсредоточена агресия.
    "Wormwood" е удар върху всички критики, обвиняващи групата в тотално изчерпване и липса на възможност да покажат нещо ново. Със сигурност новото издание на Marduk ще заеме достойно място в богатата им дискография и ще откъсне главата на всеки фен на бруталния, екстремен блек метъл. Войната продължава...


111111111o

icumblood