METAL ALLEGIANCE - "Metal Allegiance"

2015, Nuclear Blast Records/Wizard

Когато за един албум се съберат някои от най-именитите музиканти в тежката музика, вероятността резултатът да бъде разочароващ е, за жалост, доста висока. Често това, което е направило изпълнителите големи, просто го няма, а музиката не е на ниво или пък е на ниво, но нищо повече. Човек иска огромните имена да му дадат нещо огромно и ако не го получи, се чувства предаден.

   От дебютното издание на Metal Allegiance всеки би очаквал феноменална музика. Продуцентът Mike Menghi, басистът David Ellefson (Megadeth), барабанистът Mike Portnoy (екс-Dream Theater, екс-Avenged Sevenfold) и китаристът Alex Skolnick (Testament) събират за общата си творба певци и инструменталисти, минали през Pantera, Lamb of God, Anthrax, Judas Priest, Sepultura, Machine Head и... Само изброяването на групите, чиито членове се изявяват тук, е достатъчно за едно ревю. Музиканти от най-различни жанрове из целия спектър на тежкия метъл, от които се иска и се очаква много, и...

   ...и дават на слушателя всичко, което би могъл да пожелае. "Metal Allegiance" със сигурност е един от най-добрите албуми за 2015 година. Мощен, разнообразен и надъхващ, този албум предлага поглед върху жанра, до какъвто рядко имаме достъп. Единственият истински недостатък е неизбежното залитане в клишета в една или две песни, но това не прави сериозно впечатление. Не и когато изпълнението е толкова майсторско.

   "Gift of Pain" поставя ударното начало на албума и бързо подготвя слушателя за това, което му предстои да чуе. Ревовете на Randy Blythe (Lamb of God) се преплитат с тежки рифове и гръмотевичен ритъм в скоростна, разчупена композиция, която няма да остави никого равнодушен. Следващата, "Let Darkness Fall", с участието на Troy Sanders от Mastodon, идва с маршово темпо, измамно прост ритъм и брилянтно изпипана инструментална част – метъл, джаз и дори фламенко се сливат в мрачно парче, което с всяка секунда поднася нова изненада. Мракът не изоставя слушателя и в изпълнената с блус влияния "Dying Song", изпята от Phil Anselmo...

   Простото изреждане на песните обаче няма как да отдаде дължимото на "Metal Allegiance", затова е безсмислено. Достатъчно е да се каже, че почти всичко, което думата "метъл" извиква в ума на слушателя, намира своето място тук – от поп-ориентираните проявления на жанра до агресивна, тежка и екстремна музика. Композициите са много сложни, но достатъчно стегнати, изпълнени колкото с първична енергия, толкова и с фин инструментализъм. Изненадите са много, идеите – още повече, а разнообразието е огромно. Скоро след могъщите вокали на Chuck Billy (Testament) се сблъскваме с нежното пеене на ангелогласната Christina Scabbia (Lacuna Coil), а по-късно сякаш от нищото изскачат яростните крясъци на Jamey Jasta (Hatebreed)... Специално споменаване заслужава вокалистът на Death Angel, Mark Osegueda, чийто глас се чува в най-много песни.

   В крайна сметка, "Metal Allegiance" е точно това, което се очаква от него – мрак и светлина се събират в тежък, силен албум, в който всеки от замесените музиканти дава всичко от себе си. Какво повече можем да искаме?


111111111o

Tigermaster