MINDOWN - "Unused Untold Unwritten"

2011, Самиздат

Изминаха цели шест години от издаването на страхотния дебютен албум на Mindown - "Moments of Love and Grief". Това е един сериозен период от време, през който може да се случи какво ли не. В случая на Mindown, както изглежда и най-вече се чува от съвсем новия "Unused Untold Unwritten", събитията в и около бандата сериозно са спомогнали за не просто затвърждаване добрите впечатления от дебюта, а за минаването на едно значително по-високо ниво. "За какви толкова събития и нива говорим тук, по дяволите?", ще попитате. Освен множеството концерти, които им печелят доста верни почитатели, Mindown търпят и някои промени в състава си. В сравнение с преди 6 години, в настоящата формация на групата е останал само Антон, който е творческият двигател на триото, а освен това е китарист и вокалист (между другото, миналата година Антон издаде албум с другата си група - 4?, чието ревю можете да прочетете тук). Новите попълнения в редиците на Mindown - Лъчо на барабани и Радо на бас, са ни познати от участията си в групи като EXK, Collapso, Automatic Flowers и др.

   Самият албум "Unused Untold Unwritten" е огромна крачка напред, едно от най-силните родни издания в сферата на алтернативния рок в последните години. Дискът ни представя едни израстнали Mindown, както като музиканти, така и като творци. Композициите са изключително добре структурирании и фокусирани, липсва лутането от първия албум. Огромната емоционалност на музиката и текстовете, така характерна за тази група, се отприщва на воля във всичките 11 песни. Въпреки като цяло добре свършената работа, в "Unused Untold Unwritten" има някои песни, които за съжаление стоят малко като кръпки на фона на останалите и успяват да разконцентрират слушателя. "Weak" например, поставена до напрегнатата "Am I Alive" и великолепната "Cold & Dry" със своя повече от интересен финал, стои сякаш не от този албум. Но въпреки дребните недостатъци "Unused Untold Unwritten" е едно страхотно издание и заслужава да му се даде шанс.

   Задължително е да споменем красивата обложка на диска, а още по-задължително е да похвалим работата, която момчетата са свършили по звуковото оформление на албума. "Unused Untold Unwritten" звучи страхотно и в никакъв случай не можа да му се лепне клишето "Хубав, ама си личи, че е правен у нас"! Записан, смесен и мастериран със собствени усилия, новият албум на Mindown определено идва да покаже, че качествени резултати се постигат с много желание и работа.


11111111oo

Yanni