MINISTRY - "AmeriKKKant"

2018, Nuclear Blast Records/Wizard

За Al Jourgensen всеки ден е Хелоуин и всеки пореден албум на Ministry е последен. Разбира се, неговата реалност и тази на заобикалящия го свят традиционно са преобърнати със задника напред (ass-backwards), както се изразява самият той в по Холивудски абсурдната му автобиография "The Lost Gospels". Всъщност истинският повод да срещнем отново Al и неговия почти карикатурен образ не е бесният "AmeriKKKant", 14-ият пореден албум на Ministry, а вдъхновението зад него. С лидер като Доналд Тръмп и епидемията от фалшиви новини, интернет тролове и самозвани защитници на криворазбрани човешки права, Америка просто не може да остави Jourgensen да си гледа старините в опиатен делириум. Не и когато такъв откровен простак е превзел Овалния кабинет! Без да навлизаме в излишни политически диспути, президентството на Тръмп просто плаче да бъде осмяно, осъдено, и презряно така, както само Ministry могат.

   За щастие на феновете, новата муза на Al е произвела далеч по-смислен албум спрямо "From Beer to Eternity" (2013). "AmeriKKKant" е музикално и концептуално превъзходен, съдържащ всичко, което прави Ministry едно специално и вечно актуално явление в тежката музика. Той не е олдскул, нито твърде експериментален - това са девет изобретателни и настървени, интелигентно аранжирани и продуцирани парчета, които формират албум, стойностен от начало до край. "AmeriKKKant" съдържа почти всичко, заради което Ministry са на почит. Креативно семплиране, мощен звук, гротескова сатира, изпълнения на видни гости като Burton C. Bell (Fear Factory) и Arabian Prince (N.W.O.) - всичко това забъркано в усъвършенствана с години бленда на метъл и индъстриъл.

   Не, че нямаме забележки. Ако сте свикнали с директността на Ministry от кибер-траш периода им, сигурно ще ви се стои, че "AmeriKKKant" започва малко тромаво, но след няколко минути интродукции от блажения глас на Тръмп на фона на синтезатори и кривоч, музиката набира скорост. Наблюдаваме и липса на набиващ се в главата сингъл - "Antifa" категорично не успява да понесе това бреме, но така или иначе на Al му е писнало от очакванията на всевъзможни критици и праволинейни фенове за поредната "Stigmata".

   Говорейки за него, откаченият старец изпълнява вокалите си в нисък регистър и вече осезаемо разчита на студийни техники, за да добие плътност и мощ. Не, че Al е изнемощял, но както всеки гледал Ministry на живо през последните години е забелязал, алкохолът, дрогата, хапчетата и гонзо-лайфстайлът са взели своето от влиятелния фронтмен. Но в кубинеца с бясно минало все още има много и яростна музика. Доказателството е "AmeriKKKant", един от най-силните и индъстриъл-звучащи албуми в дългогодишната кариера на Ministry.


1111111xoo

Nespithe




 Други ревюта на MINISTRY