MOONSPELL - "Alpha Noir"

2012, Napalm Records/Wizard

Единството и противопоставянето на тъмната и светлата половина присъстват в цялото творчество на Moonspell. В заклинанията на черния иберийски чародей Fernando Ribeiro и компания винаги е имало ключ как да се развали магията,... за който пожелае и посмее.

   В "Alpha Noir/Omega White" е извършено мъчителното физическо разделяне на "сиамските близнаци" - тъмнината и светлината, за да ги остави завинаги свързани чрез мистичната връзка на общото зачатие. Обикновеното издание на албума съдържа само "черния близнак", докато "белия" е включен само в специалното издание като бонус. Вече беше обяснено за пътя към светлината, като първото условие да стъпиш на него е да поискаш да разкъсаш мрака. В "Alpha Noir" е трудно да устоиш на изкушението да преминеш към "Тъмната страна" и да останеш завинаги там. Мощният апел в гласа на Fernando и плътните тежки рифове са насложени върху примамливи мелодии, които увличат към центъра на черния въртоп. Но страховитите истории и трагичните прозрения, причиняващи почти физическа болка, мобилизират силите за борба със самия себе си, за да се даде път на стремежа към светлината. Всяка песен сякаш има своя противоположност в "Omega White". Лее се чисто, дори нежно пеене. На места неочаквано обаче идилията е атакувана от някой по-агресивен пасаж, за да напомни, че денят на свой ред ще загине сред настъпващия мрак във вечния кръговрат на живота.

   Албумът е зряло произведение на Moonspell, което вдига високо летвата. Слушателите се предразполагат към ретроспекция и преосмисляне на богатото творчество на групата. Самите изпълнители правят своеобразна равносметка и анализ на собствените си произведения.

   Португалците са се изявявали два пъти пред българска публика - на 3 декември 2009 г. в София и на 16 юли 2011 г. в Каварна. Предстои и нов концерт на групата в София на 1 октомври 2012-а.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на MOONSPELL