MYRATH - "Legacy"

2016, Verycords

Myrath не са лъжица за всяка уста. Това важи особено силно в страна като България - защото, благодарение на определени изпълнители на определен тип музика, за родния метъл фен ориенталската орнаментика в пеенето има незаслужено лоша репутация. А именно това е основният отличитилен белег на тунизийските прогресив метъл майстори - духът на Ориента пропива всяка песен. Ако човек не може да го приеме, по-добре изобщо да не си губи времето.

   Другото, което донякъде прави лоша услуга на "Legacy", е видеоклипът към "Believer", който промотира албума. И песента, и клипът са прекрасни, и дават достатъчно ясна представа за музикантските способности на групата - но не и за настроението, което носи новото ѝ издание. Лековатото, ненапразно сравнявано с игрите за Принца на Персия приключение просто няма как да подготви слушателя за това, което ще чуе тук. Албумът е пълен и с лекота, и с приключения, но и с мрак и тежест, и, на моменти, изненадваща агресия. Композициите са преобладаващо сложни и разчупени, но без да преминават в претенциозността, с която немалко хора свързват жанра, а разнообразието е огромно - както стилово, така и идейно. Леки песни с почти поп звучене се редуват с пауър метъл забежки, електроника дели място с ориенталска епика, объркващи неравноделни тактове идват след праволинейна композиция, с която човек просто иска да клати глава в такт...

   Почти всичко споменато досега се дължи в огромна степен на вокалиста Zaher Zorgati. Няма да е преувеличение, ако кажем, че това е един от най-богатите съвременни метъл гласове. Певецът с лекота преминава от леко, високо пеене, каквото спечели място на Adam Lambert в Queen, към агресивното дрезгавеене, което очакваме от някого като Jorn Lande - и, като бонус, когато е необходимо, вкарва в действие ориенталските извивки... Разбира се, това съвсем не означава, че подценяваме останалите членове на групата, дори напротив. И Malek Ben Arbia на китарата, и Elyes Bouchoucha на клавирите, и Anis Jouini и Morgan Berthet, съответно на баса и барабаните, се справят меко казано впечатляващо - и всеки от тях намира начин да излезе на преден план, за да демонстрира майсторството си в пълния му блясък.

   "Legacy" безспорно е един от най-интересните метъл албуми за тази година. Наистина, не е за всеки, но със сигурност ще допадне на отворените към различна музика. Съвсем скоро Myrath ще имат концертна изява в България - на "Kavarna Rock Fest 2016". Можем само да се надяваме, че и на живо са толкова впечатляващи, колкото творчеството им предполага.


11111111xo

Tigermaster