NORTHER - "Circle Regenerated"

2011, Century Media Records/Animato Music

Norther са кауза пердута. Поне според мен, разбира се. Най-силният творчески период на финландците (2003-2006 г.) вече е назад във времето, а дори и тогава групата страдаше от непрекъснатите сравнения с Children of Bodom. Предходният "N" беше опит за развитие, но стигна само до нивото на един средностатистически неубедителен диск. Усетил накъде духа вятърът, вокалистът и китарист Petri Lindroos напусна потъващия кораб и изцяло се отдаде на далеч по-перспективната викинг метъл алтернатива Ensiferum. Развитието на Ensiferum и качеството на техният "From Afar" (2009 г.), както и на тук разглеждания "Circle Regenerated", показват недвусмислено, че Petri е взел правилното решение. Останали без последния от активните си основатели, Norther са доокомплектовали състава с цели две нови имена - Aleksi Sihvonen (екстремни вокали) и Daniel Freyberg (китара). Те от своя страна, заедно с китариста Kristian Ranta, поел ролята на основен двигател на групата, вземат дейно участие в писането на новия материал.

   Резултатът? "Circle Regenerated" е добре записан и изсвирен мелодичен дет метъл албум. Това обаче не са кой знае какви козове, тъй като в наши дни добри инструменталисти изскачат изпод дърво и камък. Със съвременните технологии качественият запис вече също не е висока летва. В такъв случай какво остава? Нека хвърлим поглед върху материала в диска. Той е пряко продължение на поетата с "N" линия - чистите вокали са значително повече, но пък са вкарани в безкрайно изтърканата схема "ревове в куплетите/пеене в припевите". Скука. Едно голямо циклене (ех, как добре пасва заглавието, ако го погледнем от тази гледна точка) върху липсата на интересни идеи. Всъщност в албума има някои пипнати моменти и разработки, но усещането за тях се притъпява от друг фактор - вокалите. И по-точно силовите гласови изстъпления на новака в бандата Aleksi Sihvonen, който е твърде неубедителен в изявите си, а и на моменти звучи като прегракнал тигър единак в доста напреднала възраст. А подобни неща се преглъщат трудно, дори да сте обръгнали на по-необработени... хммм... таланти.

   В глобален аспект най-любопитно е отсъствието на обмислена концепция за поетата посока. Защото с предния албум Norther дръпнаха назад. И вместо да се върнат към утвърдения си стил без чисти вокали, сега те продължават към територии, в които други банди са значително по-добри от тях. Лошото е, че "Circle Regenerated" може и да ви увлече на места, но определено не извиква желание да го завъртите отново. Вероятно любезният читател би го направил, ако е предан фен на групата. Обаче с подобни албуми скоро на Norther няма да им останат много такива.


11111ooooo

Whiplash




 Други ревюта на NORTHER