OF MICE & MEN - "Restoring Force"

2014, Rise Records

Настоящото състояние на Of Mice & Men в никакъв случай не е нещо невиждано и непознато за музикалната индустрия. Група, основана и въртяща се около харизматичен фронтмен с минало в бранша, високи и оправдани очаквания към качеството на продукцията от всички възможни страни, драматични скандали между членовете на бандата и няколко ключови смени в състава. В същото време, опит за развитие, еволюция и себеутвърждаване от музиканти, които искат да избягат от амплоато на поредните крещящи, татуирани и гневни тийн идоли, чиято кариера е обречена да залезе след няколко успешни години и временен момент на слава. Е, с новото си заглавие Of Mice & Men със сигурност не оставят въпросителни относно желанието, с което преследват целта си и ясно показват амбициите си.

   "Restoring Force" е, може би, най-добрият албум в дискографията на американците до този момент, което е впечатляващ и изключително обещаващ фактор за бъдещото им развитие. Издаването на толкова категоричен в качествата си и хомогенен диск, който се вмества и в така важния за една група трети запис, наистина може да помогне на OM&M да достигнат завиден статут в близкото бъдеще. При подходящо стечение на обстоятелствата и постоянство от тяхна страна, разбира се.

   Абсолютно убеден съм, че още след раздялата на бандата с един от основните й композитори и отличаващи звена - Shayley Bourget - малко след излизането на втория диск "The Flood", болшинството от феновете на калифорнийците не са и помисляли, че подобен резултат е възможен. "Restoring Force" може да се похвали със завиден усет към мелодията и подход към цялостното звучене на отделните песни. Колкото и добре звучащ да беше "The Flood", последното отроче на OM&M е поне с едно ниво над него по отношение на концепция, изпълнение, композиране и идейност. В този запис липсва онази сегментираност, която присъстваше в песните от "The Flood", което спомага изключително много за по-доброто и лесно възприемане на настоящата музика на американците. Новият материал, на който сме свидетели, радва сетивата с прецизна умереност между всички отделни звена, които могат да накарат всеки метъл фен прилежно да се задвижи в ритъм и тихичко да си припява. Да, това е и друга черта на трансформацията и развитието в песните на групата. Те вече не са ориентирани и ограничени само към феновете на метълкор стилистиката, а са придобили качествата да разширят диапазона си към по-универсалния и претенциозен слух на масовия фен на тежката музика. "Restoring Force" впечатлява с умението си да не изпада в излишни крайности и добре да контролира темпото си. Мощта, агресията, мелодичността и лиричността му имат свойството да се изявяват в най-точните моменти, без да създават излишни натрупвания или да оставят празни места. Да не споменаваме, че и голямата въпросителна относно заместника на една от най-отличителните единици на бандата (напусналият Shayley), всъщност се оказва един от най-големите позитиви и свежи аспекти в тези 11 песни. Присъединяването на Aaron Pauley със сигурност е било прието с огромен брой резерви от масите фенове на американците, но пеенето на бившия член на Jamie's Elsewhere, без съмнение, допринася много във всички аспекти на обсъждания албум. Напълно адекватни са и мненията, коментиращи понякога натрапващата се опростеност на композициите, липсата на по-нестандартни решения в музикален план и някои мотиви, които плашещо много могат да се асоциират с музиката на BMTH, но поне не можем да заявим, че в тези 40 минути има излишни претенции. А и при все, че резултатът е повече от задоволителен и формулата за създаване на музика на OM&M досега е достатъчно печеливша и успешна, едва ли можем да виним момчетата, че си позволяват лукса да вършат работата си по начина, по който искат. А и ако оставим всичко друго настрана - "Restoring Force" спокойно има умението да "убие" време без да се натрапва излишно и да е достатъчно занимателен, без да дава заявки за по-различно предназначение.


1111111xoo

Davidian