ORDEN OGAN - "To The End"

2012, AFM Records/Wizard

В последно време се налага едно твърдение, че пауър метълът е в криза и че за славните времена на възраждане от края на 90-те до средата но първото десетилетие на новия милениум напомнят повече банди със смесена стилистика. Ако ви е омръзнало от саундтраци, оркестрации и епоси за исторически битки, Orden Ogan предлагат мелодичен пауър в традициите на най-добрите немски класики на Blind Guardian, Running Wild и Gamma Ray. При това го правят във вариант с изключително съвременно звучене, с внимание към всеки детайл, докато от албума се е получило изчистено семпло бижу.

   След епичното, но стегнато интро "To the End", още следващата, едноименна с албума песен, категорично разбива илюзиите за разточителства с инструменти и софтуер. Забива се здрав пауър, а независимо от романтичната нотка на заглавията, тематиката е насочена към крехкия вътрешен мир на човека и сблъсъка му с условностите на обществото. "The Things We Believe" и "In Land of the Dead" са едни от най-силните композиции в творбата и може да се каже, че в тях кристализира концепцията й. Ненатрапчивата, но безкомпромисна агресия стиска като желязна ръка в кадифена ръкавица. Изразните средства са точни, ясни и добре дозирани. Редуват се сола и мелодични припеви, тук-там "подправени" с някой по-епичен момент. Дори в подреждането на песните може да се открие някакъв замисъл - след мистичната баладата "The Ice Kings", темата от първата част на албума се доразвива в композиции като "Till the Stars Cry Out" и "Mystic Symphony". Финалната балада "Take This Light" носи нежност и дълбочина, като се явява едновременно връщане към и отрицание на опуса в интрото.

   "To The End" напълно оправдава високите очаквания след предишната творба на групата - "Easton Hope" (2010 г.), която определено привлече вниманието на феновете. Orden Ogan дават пример как се прави атрактивна музика в условията на свирепа конкуренция, като се залага на изчистено модерно звучене в позната стилистика. "To The End" с пълно право се нарежда сред най-добрите пауър метъл албуми на годината.


111111111o

HeathenHeart




 Други ревюта на ORDEN OGAN