PAGLIACCI - "Yours Sincerely, Sister Josephine"

2017, Самиздат

Pagliacci е един много интересен проект български проект, който не се страхува да нахлуе в територия, в която летвата е вдигната много високо. Излишно е да изреждаме известните имена в стила наричан симфоник метъл, опера-метъл или мястото за среща на твърдия рок и класиката. Както е известно, в родината ни, по една или друга причина, метъл бандите повече се ориентират към екстремните стилове, пренебрегвайки мелодичния метъл, който има потенциал да привлече по-широка публика. Но това е друга тема.

   В момента пред нас е дебютното ЕР на Pagliacci, наречено "Yours Sincerely, Sister Josephine". Няма как да не повторим, че групата навлиза в не особено популярни територии, но тук вече става дума за съдържанието и образността в настоящето ЕР. Поради особеностите на историческото ни развитие, персонажите от комедия дел арте стават известни у нас няколко века след апогея на жанра и не навлизат масово. Pagliacci обаче се спират именно на тези герои - Арлекин, Коломбина и Странникът, който може да бъде всеки - мъдрецът Мелхиседек, нещастно влюбеният Пиеро или добрият слуга, който намира изход от всяка ситуация.

   Самият проект Pagliacci (Палячи) носи името на опера на италианския композитор Руджеро Леонкавало. Бандата е създадена от двама от членовете на симфоник метъл групата Allegorist - Живко Коев и Катерина Симеонова. Живко пише музиката и текстовете, а също така е клавирист в Pagliacci, а Катерина е вокалистка и влиза в ролята на Коломбина. Димитър Найдев от Ghost Warfare е Арлекин, а Димитър Белчев от Violentory е Скитникът. Участват още наши и чуждестранни музиканти, сред които Mistheria, Dez Marinkov и други.

   ЕР-то е предистория или част от историята на замисления дългосвирещ албум на групата "The Village of Madmen". "Yours Sincerely, Sister Josephine" започва с парчето "Dear Brother Dominick", което с дългото си инструментално интро подготвя и въвежда по-нататък в цялата заплетена история, която бандата ще ни разкаже. Следва "Black Flowers", към която групата представи интригуващ клип. "So Sane" акцентира на вечния конфликт "мъжете са от Марс, жените - от Венера", като сблъсква двете версии, на Арлекин и Коломбина, за случките и преживяванията в "The Village of Madmen". Накрая се налага да се потърси съвет от безпристрастния мъдрец Мелхиседек ("Calling Melchizedek"). Преди това обаче е прекрасното парче "Wise Men & Lunatics" за конфликта между здравия разум и развинтената фантазия, за мъдростта в лудостта, почти по "Хамлет".

   Похвално и радващо е, че българска група е надигнала глава над обърканото ни ежедневие и е посегнала към класическите образи, вместо да потопи слушателя във вопли на неудовлетворение и втръснал негативизъм. "Yours Sincerely, Sister Josephine" е философски поглед "отгоре", полет на фантазията, пир за душата и възможната друга гледна точка. Очакваме с нетърпение как ще се развие фабулата в предстоящия албум.


11111111xo

HeathenHeart