PAIN OF SALVATION - "Ending Themes: On the Two Deaths of Pain Of Salvation (DVD)"

2009, InsideOut Music/Wizard

Напоследък забелязваме тенденцията групите да издават DVD-та от концерти, заснети преди 2-3, че и повече години. Веднага се сещаме за Nevermore, Opeth и… Pain Of Salvation. Не че е лошо, но леко е неактуално, тъй като в последните два примера от снимането на концерта до излизането на DVD в групите има по двама нови членове (съответно по двама напуснали) и немалка имиджова промяна. Хубаво, де, какво от това, за феновете на съответните групи е може би още по-любопитно, стига съм мрънкал. Нека кажем няколко думи за съвсем прясното DVD на прогресарите от Швеция Pain Of Salvation с отчайващо дългото име "Ending Themes: On the Two Deaths of Pain Of Salvation" (ще трябва да му измислим някакво съкращение).
   Изданието се състои от два диска в крайно любопитна и бих казал - много оригинална опаковка. Daniel Gildenlow - сърцето на групата, е известен със специфичното си чувство за хумор (швед с чувство за хумор?) и с афинитета си към различното и нестандартното. И този път не пропуска да ни го напомни: предната обложка на DVD-то представлява нещо като филмов постер, а в книжката ще откриете една адски забавна история, въртяща се около измислен телевизионен сериал и наистина страхотни концептуални снимки! Диск 1, обратно на стандартната практика при музикалните DVD-та, представя документален филм за първото хедлайнинг турне на Pain Of Salvation в Европа през вече далечната 2005 г., когато част от групата все още е братът на Daniel - Kristoffer Gildenlow. Филмът е наистина доста интересен, обхваща както репетициите и подготовката за турнето, така и пътуванията, несгодите, забавленията, умората, интервюта с фенове, кадри от самите концерти, както и... кратко интервю с майката на Daniel и Kristoffer - Maria Gildenlow! Всичко е показано абсолютно натурално, без грам поза и актьорска игра. В диска има огромно количество бонус материали, някои от които изискват от зрителя да отговори правилно на поредица от въпроси, преди да станат достъпни за гледане... И ако някой все още не е разбрал, то този филм съвсем ясно показва - Daniel Gildenlow е тотален перфекционист и работохолик, отдаден изцяло на групата.
   Вторият диск от "Ending Themes…" ни пренася в легендарната зала "Paradiso" в Амстердам. Концертът там е част от турнето в подкрепа на последния засега студиен албум на квинтета - "Scarsick" от 2007 г. За съжаление към настоящия момент Simon Andersson (бас) и Johan Langell (барабани) не са част от Pain Of Salvation, което внася лека нотка на носталгия в иначе брилянтното шоу. Групата е страшно надъхана, аудио-визуалната част на изданието е брилянтна, изобщо - класна работа. Сетлистът обхваща всички албуми на Pain Of Salvation, както и доста интересен кавър по класиката на Leonard Cohen - "Hallelujah". Изненадващо, силно хулената на времето "Disco Queen" е изключително топло приета от холандските фенове. Силно впечатление прави и покъртителната версия на "Undertow". Въпреки, че не може да се похвали с претенциозността и амбициозността на предишното DVD на групата - "BE Live", "Ending Themes: On the Two Deaths of Pain Of Salvation" e един много добре подготвен и прекрасно реализиран продукт, задължителен за всеки POS-фен.


11111111xo

Yanni




 Други ревюта на PAIN OF SALVATION