PAINOUT - "Painout"

2015, Самиздат

"Painout" е едноименен дебют на млада варненска група, създадена през 2011 г. от четирима приятели – китаристите Андон Донев и Николай Божилов, басистът Едмон Мардиросян и барабанистът Красимир Милчев. По-късно към тях се присъединява вокалистът Живко Иванов и проектът добива съвсем завършен вид. Самите музиканти определят стила си като прогресив-алтърнатив.

   Първата дума, която ще ви дойде на ум, докато слушате албума, със сигурност ще е "приятен". От самото начало с инструментала "Inhale", до самия край на диска, с единственото парче на български - "Кадрил", ви "залюлява" лежерно, отпускащо, леко меланхолично настроение. Дали е нарочно търсен ефект, или не, но темпото се ускорява постепенно с всяко следващо парче, но леко, стъпка по стъпка, сякаш да не наруши усещането за хармония, допълнително подсилено от "рамкиращите" два инструментала – споменатата начална композиция и предпоследната - "Exhale". "Painout" обаче не е лековат албум, в песните присъства достатъчна, но ненатрапчива ангажираност с философски заряд, насочена повече към вътрешния свят на човека, отколкото към социалните конфликти.

   Творбата звучи стройно и стегнато. Всяка песен носи своя собствена концепция и блести със собствена красота. Може би най-запомнящи се парчета са "Weed", "Hibernation", "Shapeshifter" и заглавната "Painout". Инструментите не се стремят към много самостоятелни изяви, сякаш да не нарушат установените хармония и баланс. Все пак в някои композиции могат да се чуят нежни сола, а в други – напорист барабанен ритъм, който умело пречупва преобладаващото по-бавно темпо. На фона на налагащата се модна тенденция всеки, както може (и не може) да ръмжи, крещи и пищи, меките вокали на Живко са истински балсам за ухото. За съжаление, вокалистът е напуснал България няколко месеца преди издаването на албума и сега бандата е само инструментален проект в търсене на нова концепция.


11111111xo

HeathenHeart