PAST REDEMPTION - "Unleashed Emptiness"

2010, Самиздат

Новият албум на Past Redemption е вече факт! Близо година след неговото записване. И докато "Unleashed Emptiness" излезе, в групата настъпиха промени. Вокалистът Благо, който реве в диска, вече не е част от бандата. Но гласът му е запазен. За да компенсират забавянето и промените Past Redemption презаписват седем от десетте композиции с добре познати имена от ъндърграунд сцената - Митака (Reactija) - "A Lesson In Exploitation", Гани (Korozy) - "Revelation", Max Pain (The Revenge Project) - "Cutting Your Throat", Дани (екс-Past Redemption) - "Degradation", Киро (Hyperborea) - "Moral Insanity", Илко (Embrace By Dark) - "The Self-Destructive Breed" и Георги Гагов в "Oppression", който е бил част от Past Redemption в периода "Useless Amputations" (1994), който е и настоящият вокалист на групата. Така че, като компенсация, към основните 31 минути получавате още почти толкова. И привилегията да чуете нещо наистина добро и като хрумване.

   Самият албум "Unleashed Emptiness" е класа! Едни от лидерите на дет метъла у нас издават изключителен диск, който може да съперничи на най-добрите образци в жанра. Флорида и 90-те живеят нов живот! В него има много олдскуул, мелодия, забиваща се като бургия в мозъка, траширани пасажи и страхотни хрумвания. Past Redemption са много повече от добре сработена група. Past Redemption са машини ("A Lesson In Exploitation")!!! Примерът в скобите е просто пример. Всички десет композиции са на ниво. "Unleashed Emptiness" е като чук! Удря и мачка! Продукцията е страхотна. Звукът е като разярено животно. Композициите се слушат, като една - на скорост. Past Redemption изнасилват с идеи и свирене! Песните не страдат от излишни пълнежи. Влизаш и записваш. Технично, здраво и с мисъл. Не просто някакъв джангър и "там да има нещо на цеде". Стивън, Митко, Иван, Краси и Благо са изсвирили всичко на един дъх. Техничността на моменти е умопомрачителна, а тежестта е смазваща. Музиката носи убийствен приток на адреналин, от който само разрушението спасява.

   Единственият недостатък на диска е, че момчетата живеят в нашата "мила родна страна", където да си музикант е предимно хоби. С подобен продукт на едни други по-добри места Past Redemption щяха да са в предните редици и гордо да развяват знамето на класическия дет метъл. Но уви, те живеят тук. И все пак се справят. За съжаление трябваше да чакаме пет години, за да получим наследник на завръщането "Forever Burning Scorn Full" (2005). На тези момчета им трябва сцена. Голяма сцена!!! Не клубна. Трябва им як мениджмънт и скоро за тях ще се заговори не само в границите на страната. Всъщност "Unleashed Emptiness" има още един недостатък и то много голям. Оформлението на диска! Външната обложка е окей, но когато погледнеш вътре, те блъска тотален непрофесионализъм на фона на пороя от агресия, изливаща се от тонколоните. Заради неумелия дизайн албумът ще получи с една единица по-малко от това, което реално трябва да се напише под ревюто. Но ако затворите очи и пренебрегнете пълното си разочарование от художественото оформление, светът на Past Redemption ще ви залее, обладае и изкорми. Ще ви завладее! Защото за Стивън, Митко, Иван, Краси и Благо музиката е всичко, дори и като хоби! И това си личи, когато си пуснете "Unleashed Emptiness"!


111111111o

Alatriste