PATHFINDER - "Fifth Element"

2012, Sonic Attack Records

Вземате DragonForce, Rhapsody Of Fire, Stratovarius, Helloween и Manowar, и смесвате. Полученият продукт е... манджа с грозде, ще кажат скептиците. Но ще забравят, че тайната е в подправките, а в случая е добавена вечната ирационална славянска вяра в чудото. След това момчетата от Pathfinder съвсем рационално здраво са поработили - върху албума и върху собствените си музикални умения. Резултатът е похвален - новата творба е достойно продължение на силния дебют "Beyond The Space Beyond The Time".

   Без да е точно концептуален, прави впечатление добрата смислова връзка между песните на "Fifth Element". Интригуващото встъпление "Ventus Ignis Terra Aqua" ("Въздух Огън Земя Вода") очертава тематиката. Още в следващото парче, което е едноименно с албума, се разкрива, че Петият елемент всъщност е метълът. Впрягайки четирите природни стихии чрез тежката музика, шестимата поляци изразяват своите идеи. Самочувствието им съвсем не е без покритие, предвид начина на претворяване на това заявление. Всеки един от младите музиканти стои много стабилно в отредената му роля. Основните мелодии се изнасят почти по равно от китарите и клавира, здраво подкрепени от ритъм секцията. Над всичко блести с безспорния си талант солистът Szymon Kostro, който демонстрира способности както в чистото, така и в харш пеенето. Във вихър от бързи китари, хорове, променящо се темпо и разнообразни мотиви, на слушателя едва му остава да поеме дъх между песните и отново е връхлетян от поредната доза ураганен симфо-пауър. Достоен продължител на заглавното парче е отличаващото се с много богата оркестрация "Ready to Die Between Stars". В две от композициите са включени и женски вокали - "March To The Darkest Horizon", където се чуват източни нотки, и нежната балада "Yin Yang".

   Трябва да се отбележи и по някое отклонение от пропорциите на споменатата в началото рецепта - по-точно, на места съставката Rhapsody Of Fire леко доминира. Но тъй като това е само втори опит на младите кулинари, т.е. музиканти, лесно може да им бъде простено. Смело може да се заяви, че Pathfinder са едно чудесно попълнение на полската и европейската метъл сцена.


11111111oo

HeathenHeart




 Други ревюта на PATHFINDER