PERO DEFFORMERO - "Jer to lici na taj nacin"

2014, Multimedia Music

Pero Defformero са деликатна тема сред метъл средите у нас. Отхвърляни като чалга и "подигравка с метъла" от пуританите и окачествявани от по-авантюристично настроените меломани като свеж балкански полъх в жанр, където "всичко вече е изсвирено", сърбите от Нови Сад някак тихомълком издадоха налседника на предизвикалия огромен интерес през 2009 г. "Undergrand". В началото на март на дигиталния и реален пазар (втория поне в Сърбия) се появи дълго чаканият от феновете "Jer to lici na taj nacin", който по думи на групата трябваше да излезе още през 2011 г. По всяка вероятност новото турбо-фолк метъл отроче ще се окаже и лебедовата песен на Саша Фриш, Горан Бишевац и компания. Групата обяви официално разпадането си след турнето в подкрепа на новия албум, което мина и през България.

   Песента "Sedmica na lotu" "изтече" съвсем официално още през пролетта на 2011 г., заедно с интересно видео към нея, и се явява нещо като преходна между двете творби. В "Jer to lici na taj nacin" сърбите са изоставили доминиращите пантерски рифове от силния "Undergrand" за сметка на много по-пауър и хеви ориентирано звучене. Новост тук са и някои инструментални фолк заигравания, макар и редки (в откриващата спийд тупалка "Metal sviracu", където в самия й край се вие кръшно хорце, и в посветената на манията по Фейсбук "Fejsbuk stana" - едно от попаденията в албума ), които в предния албум изцяло липсваха. В две от парчетата пък участие с гласа си взимат някои популярни в западната ни съседка имена: Zarko Kovacevic (вокалист на S.A.R.S.) пее в откровено по-слабата от предшественичката си (и може би най-слабата в албума) "Goticarka 2", а поп певицата Tijana Bogicevic взима участие в скрития хит на тавата "Ekstra". "Volim te" и "Cerka davola" са другите две от общо деветте композиции, които се открояват качествено над останалите, като и двете си имат официални клипове (намерете ги в официалния YouTube канал на групата, направени са с вкус и чувство за хумор!). "Gastarbajter" все пак, макар и не чак толкова запомняща се, предлага на любителите на здравите метални рифове едно малко звуково бижу.

   В общи линии "Jer to lici na taj nacin" е по-стегнат, по-бърз и подтикващ към повече хедбенгинг, но пък изчистен от по-сложните прогресив аранжименти на "Undergrad" и с по-малко песни от него. За едни - за добро, за други - не. Във всеки случай качеството на композиране и свирене е стандард и в това ще се убедите сами след като чуете и последната къдрава нота. Ако нямате проблем с "чувствените" вокали, разбира се.


1111111ooo

Jimmy Pop