PORCUPINE TREE - "Anesthetize (DVD)"

2010, Kscope Records

Porcupine Tree определено се превърнаха в институция в прог средите през последните около 15 години. Освен в музикално отношение, групата търпи сериозно развитие и във визуално такова, особено от 2002-ра насам, от когато датира съвместната им работа с датския художник, фотограф, режисьор и какво ли още не Lasse Hoile, работил също с групи като Blackfield, Opeth, Katatonia и др. Съвсем логично, когато Porcupine Tree решават да заснемат свой концерт за DVD, на режисьорския стол сяда самият Lasse Hoile. Предполагам, хората, които следят работата на Steven Wilson & Co. са добре запизнати с предишното им DVD - "Arriving Somewhere…", което също е дело на датския артист. Ако сте останали впечатлени от "Arriving Somewhere…" (което е твърде вероятно), то настоящото издание "Anesthetize" ще ви разтърси! Това, чe Porcupine Tree са перфектни музиканти е ясно, това, че музиката им е като религия за огромната им фенска маса - също. С "Anesthetize" обаче PT осезателно "качват нивото"! Да оставим на страна безпощадно силното представление от страна на групата, визуалната част на изданието е просто покъртителна. Lasse Hoile може и да не прави революция в заснемането на рок концерти, но това, което е постигнал с "Anesthetize", е повече от впечатляващо. Концертът е заснет от голям брой гледни точки, като доста от кадрите са с висока художествена стойност и са повече от нестандартни за концертните DVD-та. Двата примера, които моментално изплуват в съзнанието са, когато в началото на песента "Anesthetize" барабаните на Gavin Harrison са заснети отдолу, изпод кожите; и малко по-натам в същата песен, гледаме отблизо Steven Wilson, но всъщност фокусът е върху... стойката за микрофона! Просто трябва да се види! Тези нестандартни хрумвания, които далеч не се изчерпват с посочените два примера, придават едно допълнително, арт-измерение на изданието и, което е много важно - използването им е добре премерено, така че да не превърнат "Anesthetize" в претенция. Да не говорим пък за невероятното сценично осветление, както и за визуализациите, прожектирани на големи екрани зад музикантите. Трудно е да се опише с думи визуалната наслада, която носи "Anesthetize". Явно за креативността на добиващия все по-голяма популярност Hoile няма граници. Крайно съм любопитен да видя какво би сътворил от концерт на Opeth например!

   Толкова се отнесох да ви разказвам за разкошния вид на концерта, че пропуснах да кажа няколко думи и за музикалното съдържание. "Anesthetize" е заснет в Тилбург, Холандия, през октомври 2008 г. Тъй като турнето е в подкрепа на "Fear of a Blank Planet", Porcupine Tree изпълняват целия албум, както и по няколко песни от "Nil Recurring", "Deadwing", "In Absentia" и "Signify". Звукът, разбира се е в стерео и DST-HD 5.1 версия, но това отдавна е стандарт за PT. Както вече казахме, изпълнението от страна на групата е на страховито ниво, но и това спада към PT-стандарта. Нещото, което липсва в "Anesthetize" e бонус материалите, т. е. съдържанието на DVD-то е само и единствено концерта в Тилбург. Това в никакъв случай не е някаква драма и честно казано липсата на бонус материали изобщо не се усеща - "Anesthetize" просто ти дава всичко, от което имаш нужда! Ако пък толкова си се затъжил за допълнителни материали си купи блурей-версията, с която, освен бонус кадри, ще получиш и два аудио диска със съдържанието на концерта.

   Последно изречение: "Anesthetize" е великолепно издание, поредното бижу в немалкия каталог на Porcupine Tree, задължително за всеки ценител!


111111111x

Yanni




 Други ревюта на PORCUPINE TREE