QUEENSRYCHE - "Take Cover "

2007, Rhino Records

За много от феновете на Queensryche възходът на групата приключва през 1994 г. с колоса "Promised Land". Последвалата раздяла с творческия двигател Chris DeGarmo окончателно прекъсва поредицата основополагащи за прогресива албуми. Няма как да се разглежда издание на създадената в Сиатъл група, без то да бъде, дори и несъзнателно, съпоставено с титаничните "Rage for Order", "Operation: Mindcrime" или "Empire". Queensryche са вдигнали летвата толкова на високо, че дори самите те не са в състояние да я прескочат. Противоречивият "Operation: Mindcrime II", появил се през 2006 г. беше по-скоро глътка свеж въздух на фона на предхождащите го три меко казани неубедителни албума.
   В края на 2007 г. Queensryche решават, че ще отдадат почит на някои от своите кумири, издавайки албум, изцяло съставен от кавъри. О-кей, какво пък толкова - много други са го правили. Първата мисъл, която ти идва на ум е: "Даам, и тези са изпаднали окончателно е творческа кома. А бяха толкова велики..." След това, самозалъгвайки се си казваш: "Нее, това са Queensryche, все пак. Те са велики! Следователно албумът ще е повече от интересен." Точно това бяха споходилите ме мисли. Траклистът е впечатляващ: "Welcome to the Machine" (Pink Floyd), "Innuendo" (Queen), "Neon Knights" (Black Sabbath), "Red Rain" (Peter Gabriel) и др. Тези четири песни за мен бяха достатъчни да очаквам с нетърпение "Take Cover". Началото е поставено с Флойдската класика. "Я виж ти!" - казвам си - "Доста сполучлив кавър - носи атмосферата на оригинала, но е направен да звучи типично Куийнсрайкско. Какво ли още ме очаква по-натам...?" Отговорът се оказа: Разочарование! За разлика от "Welcome to the Machine", останалите песни са направени доста, доста постно. Ще ми се да се спра на пеенето. Geoff Tate - този човек, родоначалник на цяла вокална школа, тук звучи изтощен, отегчен, бих казал дразнещо на моменти. Протяженото вибрато, което използва почти през цялото време, в един момент започва мощно да дотяга. Не мога да повярвам, че това е гласът, изпял разтърсващите "Anybody Listening?" и "Someone Else?".
   Ако сте "die-hard" фенове на Queensryche - "Take Cover" е за вас. Ако сте фенове на групите, чийто песни са кавърирани - стойте далеч от него! Само заради дълбокото уважение, което изпитвам към Queensryche, оценката е завишена с единица.


1111oooooo

Yanni




 Други ревюта на QUEENSRYCHE