RAMPART - "War Behest"

2012, Inferno Records

Когато стане въпрос за българската метъл сцена, обикновено започват разгорещени спорове, относно стойността на тази или на онази група. Дали въпросните "критици" някога са се запитвали, какво е да свириш любимата си музика в страна като България? Едва ли, в пъти по-лесно е просто да се лепне етикет и да се хвърли в купчината "щом е българско, значи не струва". За радост, въпреки подобни изблици от страна на някои "фенове", все още има целеустремени родни банди, борещи се с не особено оптимистичната ни действителност.

   Именно тази нелека съдба са си избрали и Rampart, упорито следващи избраната от тях метална пътека. Истинско предизвикателство е да градиш свой "бастион" на мечтите, когато в една страна властва пошлостта и всяка успешна поява на творчество бива принизявана. Въпреки трудностите обаче, групата не само продължава смело напред, но и се наложи както на родния, така и на чуждия пазар. Rampart за кратко време се превърнаха в едни от стожерите на класическата метъл сцена у нас, получили признание и на немски фестивали. А сега отново са тук, приготвили бойните си доспехи, за да ни въвлекат в поредната битка…

   Зад привидно традиционната фентъзи визия на "War Behest" всъщност се крие концептуален албум, замислен и реализиран като своеобразна метъл опера. Всяка една от 10-те композиции е изпипана до съвършенство, преплитайки тежки рифове и бързи сола, които попадат в идеален синхрон с прокрадващата се на моменти лирична нишка. Творбата ни представя един по-различен облик на войната като сблъсък на интереси, като битка на човека по пътя на неговото усъвършенстване.

   Баладичният пролог "Thunder Realm", довява полъха на острещи се мечове, подготовка на доспехи и възгласи на възраждаща се и готова за нападение армия. Командата е дадена с бойния снаряд "Army of the Perfect", последван от пауър експлозията "Ghost of Freedom", съчетаваща в себе си блестящи сола и галопиращи рифове. Доста разчупената "Within the Silence" отново преплита баладичното с тежкото звучене по неподражаем начин. Наситената с мрачна атмосфера "Road to the Unknown", бавно отстъпва място на епичната "Fire Circle", допълнително подсилена от виртуозното изпълнение на цигуларката София Ванчева. Следваща атака не закъснява - "Up in Arms", последвана от препускащата "Storm Force" и разбиващата "Give Nothing Back", в която за пореден път изпъкват блестящите китарни дуели, съчетани с великолепните вокални партии. Последните заповеди на бойното поле получаваме в епилога "March on to Victory", слагащ епичния завършек на албума.

   Битката приключва, но войната продължава. А наградата е разделена по равно между триумфиращата армия на Rampart, вървяща по пътя на самоусъвършенстването и техните стари и нови последователи, възнаградени за верността си не само с перфектен албум, но и с бонус диск.


11111111xo

Arwen




 Други ревюта на RAMPART